TESLA VISION: Det nye systemet, her i en Tesla Model 3.

Bilkjøper får prisavslag:

Plutselig hadde Tesla endret på funksjonene

Forbrukerklageutvalget mener Tesla informerte for dårlig da de fjernet parkerings­sensorene og erstattet dem med et nytt system. Vedtaket kan få konsekvenser for flere Tesla-eiere.

Publisert

En mann fra Bærum kjøpte en ny Tesla Model Y for 614.000 kroner etter at han hadde testet bilmodellens funksjoner hos Teslas avdeling på Rud i Bærum.

Da han fikk overlevert bilen seks måneder senere, oppdaget han at parkeringssensorene var borte på bilen han fikk. 

Senere ble «Tesla vision» installert i en planlagt oppdatering.

I likhet med flere andre Tesla-eiere opplevde han at dette systemet ikke var pålitelig. Blant annet hevder han at han rygget på sin andre bil, og fikk utgifter på 15.000 kroner. «Tesla vision»-systemet ga imidlertid beskjed om at han trygt kunne rygge, hevder han.

GAMMELT SYSTEM: Det gamle systemet for parkeringshjelp, her på en Tesla Model 3 fra 2021.

– Mangel

Mannen krevde prisavslag på 20.000 kroner, og i et vedtak i Forbrukerklage­utvalget har han fått medhold.

Tesla Norge mener derimot at de informerte tilstrekkelig om at de vanlige parkerings­sensorene ble fjernet og erstattet av Tesla vision, da de sendte kjøperne tekstmeldinger med lenker til informasjon etter bestilling, og før levering.

– Men informasjonen som ble gitt, var ikke tilstrekkelig. Bilen har en kjøpsrettslig mangel, konkluderer Forbrukerklageutvalget.

I et brev til forbrukermyndighetene gir Tesla uttrykk for at «Tesla vision» er bedre enn tradisjonelle parkeringssensorer. Men det mener Forbrukerklageutvalget ikke er dokumentert.

Rettskraftig

Motor har skrevet flere artikler om kunder som har vært misfornøyd med «Tesla vision». Dagfinn Norang tok Tesla til tingretten, hvor også en teknisk leder i Tesla Norge oppsiktsvekkende erkjente at «Tesla vision» er både misvisende og dårlig.

I denne artikkelen kan du lese om Tesla-lederens uttalelser.

Forrige uke fortalte Motor at Dagfinn Norang nå har fått 30.000 kroner i prisavslag, etter at tingrettsdommen er rettskraftig.

Tesla Model Y og Tesla Model 3 har lenge vært Norges mest solgte bilmodeller. De har begge Tesla vision.

Vedtaket i Forbrukerklageutvalget kan få betydning for mange kunder. 

For å få tilbake penger, må du først reklamere til Tesla Norge. Dersom de ikke vil betale, må du klage til Forbrukertilsynet og deretter ta saken til Forbrukerklageutvalget, dersom meklingen i Forbrukertilsynet ikke fører frem.