European Environment Agency (EEA), det europeiske miljøbyrået, er et byrå under EU. De skal samle data og kunnskap for å bygge opp under bærekraft i Europa.
EEA gjør blant annet jevnlige målinger av luftkvaliteten i en rekke europeiske byer. Byene rangeres fra den reneste til den mest forurensede, basert på gjennomsnittlige konsentrasjonsnivåer av svevestøv (PM2,5) over de to siste kalenderårene.
– Svevestøv er den luftforurensningen som har størst innvirkning på helse når det gjelder for tidlig død og sykdom. Dette verktøyet fokuserer på langvarig luftkvalitet, ettersom langvarig eksponering for luftforurensning gir de mest alvorlige helseeffektene, skriver EEA i meldingen som følger undersøkelsen.
Ifølge Folkehelseinstituttet er de viktigste kildene til svevestøv veitrafikk, vedfyring og langtransportert forurensning.
– Veitrafikk bidrar mest til svevestøvnivåene mange steder, både med veistøv fra dekk- og asfaltslitasje og utslipp av eksos.
I 2021 oppdaterte Verdens helseorganisasjon (WHO) sine helseretningslinjer for luftkvalitet og anbefalte et maksimalt nivå på 5 mikrogram per kubikkmeter (μg/m3) for svevestøv ved langvarig eksponering for å beskytte helsen.
I 2008 satt EU en årlig grenseverdi for svevestøv på 25 μg/m3 for å sikre ren luft i Europa. Direktivet om luftkvalitet utendørs er nå under revisjon, blant annet for å justere EUs standarder nærmere WHOs anbefalinger.
Annonse
Bergen best av de norske
Målingen til EEA dekker totalt 372 byer.
Det er to svenske byer øverst, Uppsala med 3,5 μg/m3 foran Umeå med 3,6 μg/m3, det samme har portugisiske Faro. Bergen er reneste av de norske byene, med 5,0 μg/m3, som er en 13. plass.
Trondheim er på 16. plass med 5,2 μg/m3, Stavanger på 37. plass med 7,0 μg/m3, Oslo på 42. plass med 7,1 μg/m3, mens den siste norske byen som er målt er Kristiansand, den er på 45. plass med 7,2 μg/m3.
Helt i bunn av lista, altså byen med forurensning, ligger Slavonski Brod i Kroatia. Her er det 26,5 μg/m3, fulgt av Nowy Sącz i Polen med 24 μg/m3 og Cremona i Italia med 23,3 μg/m3. Italia er for øvrig svært godt representert i den mest forurensete delen av lista.
EEA har fem kategorier for svevestøv:
Bra for nivåer av svevestøv som ikke overstiger den årlige retningslinjeverdien fra WHO på 5 μg/m³.
Tilfredsstillende for nivåer over 5 og som ikke overstiger 10 μg/m³.
Moderat for nivåer over 10 og som ikke overstiger 15 μg/m³.
Dårlig for nivåer over 15 og som ikke overstiger 25 μg/m³.
Svært dårlig for nivåer på 25 μg/m³ eller mer, som er grenseverdien fastsatt av EU.