FRARÅDER: Går det som svenske NAF ønsker, blir det nå færre slike i Sverige.

Bilkjøp:

«Sveriges NAF» fraråder Tesla

Den svenske parallellen til NAF fraråder bilkundene å kjøpe Tesla. – Velg heller en annen bil, sier Riksförbundet M.

Publisert Sist oppdatert

Tesla nektet tidligere i år å følge et vedtak i Allmänna reklamationsnämnden, som er tilsvarende det norske Forbrukerklageutvalget. Dermed havnet Tesla på den anerkjente svartelisten til det svenske forbrukernettstedet Råd & Rön.

Nå følger «Riksförbundet M Sverige» opp og fraråder bilkundene å kjøpe Tesla. Organisasjonen het tidligere «Motormännen» og tilsvarer på mange måter NAF i Norge.

– Velg heller et annet bilmerke, sier teknisk ekspert Carl-Erik Stjernevall i Riksförbundet M til Sveriges Radio.

Mest solgt

Tesla Model Y er Sveriges mest solgte bilmodell. I første halvår i år solgte Tesla 7386 nye Model Y, ifølge Vi Bilägere. Også i 2023 lå Tesla Model Y på topp.

Samtidig tårner problemene seg opp for Tesla – også i Sverige, med blant annet den langvarige fagforeningskonflikten. Svenske Finn, Blocket, vurderer dessuten å utestenge Tesla etter at Tesla valgte å ikke følge vedtaket fra forbrukernemnda.

– Fraråder sterkt

Nå kaster Riksförbundet M Sverige seg på.

– Dessverre er det mengder av useriøse bilhandlere på «Svarta listan». Vi fraråder sterkt å ha noe med disse forhandlerne å gjøre. Vi anbefaler alltid i vår rådgivning å sjekke «Svarta listan», slik at du ikke havner ut for noe, sier Carl-Erik Stjernvall i Riksförbundet M Sverige til organisasjonens egne nettsider.

Han vedgår at mange kan bli overrasket over frarådningen av Tesla. Men han påpeker at Tesla som medlem av bransjeorganisasjonen «Mobility Sweden» har forpliktet seg til å følge vedtak blant annet i det svenske forbrukerklageutvalget.

– Effekten vi vil se, er at foretak lever opp til loven. Da har forbrukerne en garanti som gir dem trygghet, sier Stjernvall i Riksförbundet M til Sverige Radio.

Tesla Sverige har ikke besvart Sveriges Radios henvendelser.