FRAMKOMMELIGHET: Som en av svært få elbilmodeller i denne størrelsen kommer Suzuki e Vitara med firehjulsdrift.

Prøvekjørt: Suzuki e Vitara 4WD

Dette blir den nye bygde­favoritten

Suzukis første elbil tar i bruk hedersnavnet Vitara, som gir historiske forventninger om en robust fjellgeit. Som om ikke det var nok, bilen er identisk med Toyotas neste elbilmodell.

Publisert Sist oppdatert

Pluss:

Robust, smidig, 4x4

Minus:

Ladefart, ingen frunk, pris?

Frankfurt (MOTOR): Denne bilen har Suzuki i Norge ventet på en god stund. Det er ikke så greit å få folk til å kjøpe bilene dine, hvis du ikke har noen elektriske å by på.

E Vitara er merkets første elbil, og modellen har også en annen interesse for norske kunder. Den er nemlig så å si identisk med Toyotas neste elektriske modell, Urban Cruiser.

Til forskjell fra Suzuki Across, som er en Toyota RAV4 med annen logo, er det Suzuki som har konstruert og produserer e Vitara.

Suzuki e Vitara 4WD

  • Pris: Klar i april/mai
  • Motor/drivlinje: Batteri på 61 kWt/184 hk/307 Nm, firehjulsdrift, ettrinns automat.
  • Rekkevidde/forbruk (WLTC): 412 km/15,6 kWt/100 km
  • Lengde/bredde (eksl. speil)/høyde/bakkeklaring (cm): 428/180/164/18
  • Lading: 90 kW, 10–80 prosent på 45 min.
  • 0–100/toppfart (sek/km/t): 7,4/150 km/t (SR).
  • Vekt/nyttelast (kg): 1860/500
  • Henger/taklast (kg): 750/50
  • Bagasjevolum (liter): 320 liter
  • Konkurrenter: Citroën ë-C3, Mazda MX-30, Jeep Avenger, Renault 4 E-tech, Toyota Urban Cruiser, Opel Mokka-e

Samtidig virker det som de norske importørene har en noe ulik tilnærming til den nye modellen. Toyota har gitt bilen ett navn, som også har vært brukt før, som hinter om at det er bil med bybruk i tankene. De kommer også til å tilby versjoner med to eller firehjulsdrift.

For Suzuki er dette en bil som skal finne kundene som kjører og har kjørt Swift, Baleno, Ignis og Vitara med firehjulsdrift, ofte i grisgrendt strøk.

Bare 4x4

Det virker som den norske importøren ikke kommer til å ta inn noen annet enn firehjulsdrift, noe som har blitt deres varemerke her til lands.

På testbanen Segula litt utenfor Frankfurt har Suzuki tatt med seg en god del preproduksjonsutgaver av e Vitara, slik at det er mulig å få en smakebit av hvordan denne første elbilen til merket oppfører seg.

Suzuki skal ha tatt seg god tid med modellen, som bygges på en fabrikk i India, og resultatet er en SUV i B-segmentet, 426 centimeter lang. 

Hvilket gir kompakte former, som er mer uttrykksfulle en alle de andre såpestykkene som ruller rundt.

MANNTALL: Ifølge den norske importøren ruller det i dag rundt 55.000 Suzukier på norske veier, mens det har blitt levert 100.000 siden starten I 1984.
KOMPAKT: e Vitara er i samme størrelse som S Cross.
REKKEVIDDE: Rekkevidden er foreløpig ikke testet i WLTP-syklusen, men tester fra Suzuki viser at avviket er ni prosent ved null grader sammenliknet med sommertemperaturer.
BESKYTTET: Plastskjørt og -hjulbuer hjelper både på imaget og evnen til å ta imot en støyt.

Det betyr at luftmotstanden ikke er helt på vanndråpenivået mange andre kan skilte med, men her har ingeniørene i Suzuki et triks i bakhånd: Bilen er lett. 

I enkleste versjon 1,7 tonn, og med de største batteriet og firehjulsdrift 1860 kilo.

Så om den ikke sniker seg gjennom lufta, så har den betydelig mindre å drasse på enn mange andre elbiler.

Smidig

Det er et smart knep. Det gjør e Vitara langt smidigere enn det man har blitt vant til med dagens elektriske SUV-er. Noe vi også fikk kjenne på i testanleggets mini-racingbane.

I krappe svinger trenger man ikke å kjempe mot tonnasje som vil presse deg ut i buskaset ved den minste unøyaktighet. Her kjennes det også at det er en bil som er laget til rolig og daglig bruk. Den krenger en del, samtidig gjør dette at det er lett å kjenne hvor grensen til bilen er. Det betyr også det ikke rister så hentesveisen kollapser, hvis underlaget er røft.

ULIK: Suzukis front skiller seg fra versjonen som kommer med Toyota-logo.
PIANOLAKK: Gode brytere for klimaanlegg og lyd er et stort pluss, pianolakk på midtkonsollen er ikke det.
BEGRENSET: En forholdsvis liten bil gir et ditto bagasjerom, men med skyvbare bakseter kan det tilpasses bruken.
MOTOR: Hovedmotoren spiser opp all plass foran. Importøren sier at e Vitara blir billigere enn dagens Vitara, som starter på 480.000 kroner.
FLEKS: Bakseteplassen er grei, og setene bak er delt i to, slik at rygg- og sittepute kan justeres hver for seg.
HISTORIE: Den første Vitara kom på det norske markedet i 1988. El--varianten skal selges parallelt med fossilversjonen i en del markeder.

Under press er det også lett å merke at firehjulsdriften fjerner det meste av understyringen som varianten med forhjulstrekk har. På grensen gir den også signaler om en bil som er forutsigbar, og ikke vil finne på noe brått og overraskende hvis noe uforutsett skjer.

I og med at det er en forholdsvis liten bil, er det noe begrenset med innvendig plass. Da gjelder det å være smart, og det har Suzuki vært. Baksetene er skyvbare i lengderetningen.

Fleksibel

Seteryggen bak har en 40/20/40 splitt, og midtdelen er såpass bred at man får inn langt mer enn et par tynne langrennski.

Med andre ord er det stor fleksibilitet, som gjør at man lett kan regulere tilgengelig bagasjevolum etter behov.

Det er slike ting som kan få folk til å besøke en av de utallige Suzuki-forhandlerne i Norge. En riktig følelse av kompakt smartness.

E Vitara er ikke en bil som er rasket sammen for kjapt å få en elbil på markedet. Og de mange titalls Suzuki medarbeiderne som var til stede, var alle sammen veldig ivrige etter å høre hva vi mente om alt mulig rart rundt bilen.

Og det er ikke alt som er like bra. Ladefarten er 90 kilowatt. Det er 2015-tall, og gir en anslått ladetid fra 10 til 80 prosent på tre kvarter. Som er seigt.

Mindre eksos

Det har heller ikke blitt plass til noen lasterom foran, og ikke alt av funksjoner virket like smart satt opp. Skal man justere regeneringsnivået, må man gjennom en lang klikkerunde på skjermen.

I tillegg har den ennå ikke muligheter for oppdateringer over lufta, men det virket mer som regulatoriske problemer enn noe de ikke fikk til, og bør være på plass etter hvert. Nøkkel via mobilen hadde samme problem.

App-funksjonene som ble demonstrert, framsto som riktige, med fjernstyringsmuligheter på alt som trengs.

Suzuki i Norge tror potensialet til e Vitara er 3000 enheter i året, mens Toyota for ikke lenge siden mente 5000 Urban Cruiser er et fornuftig mål.

Med andre ord kan denne bilen bli et riktig så vanlig syn på norske veier, og ikke minst er det grunn til å tro at bilene som kravler rundt på norske bygdeveier i økende grad kommer til å gjøre det uten å slippe ut eksos.