TILBUD OG PAKKEPRISER: Det gjør at mange spiser mer usunt enn planlagt. Simen Vatne beskuer de berømte bollene hos Shell på Espa.Foto: KLARA SKOVRO THORESEN
Matprofil om bensinstasjonene:
«Skuffende hvor vanskelig det er å finne god, sunn mat»
Utvalget av sunn mat skuffet stort i Motors bensinstasjonstest. Bensinstasjon-ansvarlige mener de gir kundene det de vil ha.
– Jeg synes det er skuffende hvor vanskelig
det er å finne god, sunn mat hos bensinstasjonene, sier Simen Vatne, matprofil
og kokebokforfatter.
Vatne har vært innom en rekke
bensinstasjoner på biltur gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen for å teste
bensinstasjonenes utvalg av mat og kaffe.
I disken til de ulike stasjonene var
det omtrent ikke frukt å se.
– For en del år siden husker jeg at
det var mye oppmerksomhet omkring tilbudet av frukt og grønt på
bensinstasjonene, men nå ser det ut som om det er helt glemt, sier han.
Vatne får støtte fra Tine Sundfør,
klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring. Hun tror oppmerksomheten
rundt sunn veimat går i bølgedaler.
– Det hadde vært utrolig bra om bensinstasjonene var litt mer bevisst på folkehelsa. Folk spiser det som er tilgjengelig, og mange opplever at det er vanskelig med alle fristelsene, sier hun.
Temaet engasjerer Sundfør av mange grunner. Hun har tidligere jobbet i bedriftshelsetjenesten, og vet akkurat hvor viktig kosthold er for de som har som yrke å farte langs veiene.
– En ting er helsa totalt sett, men hva slags måltid du sist spiste, har også utrolig mye å si for konsentrasjon, blodsukker og trøtthet når du er sjåfør, sier hun.
Sundfør tenker spesielt på yrkessjåfører som kjører langtransport.
– De har jeg en del medfølelse for, fordi de stopper der det er enklest å parkere, så de er veldig prisgitt det som finnes av bensinstasjoner og veikroer.
Norges Lastebileier-Forbund bekrefter at parkering med nærhet til matservering og -utsalg har stor betydning for hvor yrkessjåførene velger å legge matpausa si.
– I tillegg til parkering, betyr rask og effektiv servering mye for mange sjåfører. Det får de som regel på bensinstasjonene, sier regionsjef i forbundet, Guttorm Tysnes.
Han forteller at alle yrkessjåfører må gjennom etterutdanningskurs hvert femte år, og her står kosthold alltid på timeplanen.
– Sunn og regelmessig mat er helt klart viktig for trafikksikkerheten, og det snakker vi jevnlig om. Det fører til friskere mer opplagte sjåfører, sier Tysnes.
Ernæringsfysiolog Sundfør har noen helt konkrete ønsker og forslag til bensinstasjonene, idet vi går inn i høysesong for ferie og bilturer.
– Nå fremover er det mange som skal ut på veiene og kjøre mye, og da betyr det noe hva vi spiser når vi stopper. Da hadde det vært utrolig kult om bensinstasjonene kunne tenke litt nytt og sette sammen noen sunne alternativer som både er fristende og enkle å ta i hånda.
Ekspert-tips til deg som skal kjører bil i sommer
Ta med deg en god matpakke hjemmefra og benytt deg av rasteplassene langs veien.
Stopp heller på dagligvarebutikker enn bensinstasjoner, her kan du for eksempel ofte finne salatbar og ferskvaredisk.
Ikke la deg friste av gode tilbud på usunn mat.
Kjøp vann eller vann med kullsyre fremfor brus.
La deg motivere av alle pengene du sparer på å unngå å kjøpe alt mulig av mat og søtsaker på bensinstasjonene.
Kilde: ernæringsfysiolog Tine Sundfør
En pølse i lompe er enklere å innta foran rattet enn en yoghurt med skje. Og det er mer fristende å kjøpe med seg en bolle enn et eple, når det lukter nystekt hvetebakst i hele bensinstasjonen. Dette har Sundfør stor forståelse for.
– Derfor må man gjøre de sunne alternativene litt mer spennende, og på en enkel måte. Det kan for eksempel være fiskekake i grovt burgerbrød, vafler med havregryn, smoothie eller grove panini med ost og sminke, sier hun.
Og er det én ting hun vil fjerne raskere enn svint, så er det tilbud på boller, brus og søtsaker.
– Hvis det koster to kroner mer å kjøpe tre boller enn en bolle, så er det klart vi går for to ekstra. Dette mener jeg det må komme noen regler på fra politisk hold, sier Sundfør.
Opplever nedgang på sunn mat
Hos Shell på Espa er tilbudet styrt av etterspørselen, forteller daglig leder Olav Simensen. Han er opptatt av å lytte til kundene, og vil ikke fylle disken med varer kundene ikke vil ha.
– Det er dårlig etterspørsel på frukt her hos oss. Jeg tror det er veldig forskjellig fra hva folk sier og hva de faktisk kjøper, sier Simensen.
I fjor opplevde han en nedgang på omtrent 20 prosent på oppsmurte bagetter og smørbrød i Bolleland, mens salget av annen type mat som burger, biffsnadder og kebab bare har gikk oppover.
– Vi ser et skifte nå. Det virker som om at folk er litt lei av oppsmurt. Det er veldig dårlig salg på dette hos oss – det har bare gått en vei, sier Simensen.
Annonse
Tilbudet gjenspeiler etterspørselen
Flere av bensinstasjonsskjedene som selger mat bekrefter den samme tendensen som Simensen beskriver på Espa. Deli de Luca oppgir at dagens tilbud gjenspeiler etterspørselen fra forbrukerne. Det bekrefter også GIR, som driver stasjonene YX Butikk.
– Frukt er en vanskelig kategori å få til. Det er rett og slett for få kunder som etterspør denne type produkter på en bensinstasjon, sier Hans Petter Andersson, daglig leder i GIR. Ifølge Andersson er det pølser og hamburgere som er bestselgere på YX-stasjonene. Han tror likevel mer kan gjøres for å fronte de sunnere alternativene.
– En idé er å ha bedre priser på de plantebaserte alternativene. Dette kan kommuniseres tydeligere – god mat, med god samvittighet, til god pris, erkjenner han.
Pølser, hamburgere, boller og bagetter bestselgerne hos stasjonene til Circle K, og hos Shell-stasjonene er det burger sultne forbipasserende velger seg. Samtidig opplever de at produkter som matpakke med grovt brød, grove bagetter, wraps og salater er populære.
Det samme gjelder bananer, epler og gulrøtter, forteller Hæge Vagle, markedssjef for mat og kaffe i St1 – selskapet som driver landets Shell-stasjoner.
– Men det er klart vi kan gjøre mer for å tilby og fronte de sunne alternativene, og det jobber vi stadig med, sier hun.
Tine Sundfør har troen på at det er mulig for både bensinstasjoner og veikroer å servere enda mer av de sunne alternativene.
– Det handler om å tilby sunn mat med god kvalitet, samtidig som det ser fristende ut, og er konkurransedyktig på pris, sier hun.
Nettopp prislappen var en av tingene matprofil Simen Vatne bet seg merke i da han sjekket mattilbudet på bensinstasjonene. Oppsmurte brødskiver og bagetter kostet mye sammenlignet med pølser og hamburgere.
– De sunne alternativene til mat er ofte mye dyrere enn den andre bensinstasjonsmaten, og det er utrolig synd, sier Vatne.