LADING I MIDTEN AV LONDON: Ladehybrid-drosjen LEVC TX ved en ladestasjon.

Storbritannia:

Fossibileiere kan svært lite om elbiler

En britisk undersøkelse viser at landets bensinbileiere kan forsvinnende lite om det elektriske alternativet.

Publisert Sist oppdatert

90 prosent svarte rett om fem eller færre påstander om elbiler i en undersøkelse utført av YouGov for Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), en britisk, ideell organisasjon.

57 prosent av de spurte svarte korrekt – «sant» eller «usant» – om bare to av de ti påstandene.

23 prosent svarte feil på alt.

Utvalget i undersøkelsen var utelukkende fossilbileiere. Dette kan selvsagt være en svakhet (hvor mange rette ville elbileiere fått?). 

Og gitt den sterke elbilmotstanden i enkelte grupper, er det lett å tenke at mange baserte responsen på hvordan de skulle ønske at ting forholder seg.

Tror på myter

Hvis vi likevel velger å ta alt på alvor, blir svarene ganske avslørende på noen punkter:

41 prosent oppga at de mente at elbiler antenner lettere enn fossilbiler.

● En brennende elbil kan være skummel nok, siden den kan være vanskelig å slukke. Men det er ingen hold i påstanden. Se for eksempel her.

62 prosent svarte at det er dyrere å kjøre og eie en elbil.

59 prosent mente at Storbritannias elektriske infrastruktur ikke vil takle en større omlegging til elbiler.

35 prosent trodde på den seiglivede myten om at elbiler, gjennom livsløpet, gir like store CO2-utslipp som fossilbiler. 

● Se for eksempel denne artikkelen hvis du ønsker mer informasjon om  påstanden.

– Ført bak lyset

Dessuten mente mer enn én av fire – 28 prosent – at bensindrevne biler er like bra eller bedre for luftkvaliteten i byer. 

Omtrent like mange, 29 prosent, trodde at elbiler vil svekke Storbritannias energi­uavhengighet. Det motsatte er tilfelle, på grunn av den store mengden importert drivstoff.

I motsetning til de foregående punktene, var det likevel et flertall som svarte korrekt om de to siste utsagnene. Henholdsvis 54 og 37 prosent.

● Spørsmålene ble gitt i form av påstander, der man skulle si seg enig eller uenig – eventuelt om man var usikker eller ikke visste. Påstandene gikk begge veier, i den forstand at man måtte forholde seg til både sannheter og usannheter.

– Alle mytene om elbiler fører fossilbileiere bak lyset. Mange har virkelig dårlige kunnskaper om elbiler. Bilindustrien må ta feilinformasjon på alvor, og den nye regjeringen har også en jobb å gjøre, sier Colin Walker i ECIU.

Undersøkelsen viste at det er langt mindre sannsynlig (en 11.-del) at fossibileiere som fikk to eller færre rett i undersøkelsen, kjøper en elbil – her sammenliknet med respondentene som svarte korrekt på åtte eller flere spørsmål.