KRAFTIG ØKNING: Våren er årstiden med flest steinsprutskader.
KRAFTIG ØKNING: Våren er årstiden med flest steinsprutskader.

«Hold avstand», oppfordrer NAF:

Steinsprutskader doblet på 20 år

Hold ekstra avstand til andre biler, særlig ved påkjøringsfiler hvor farten økes raskt. Det er rådet fra NAF for å unngå steinsprutskader på bilen.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere opplever å få irriterende steinsprutskader på frontruta. Fra 122.178 innmeldte glasskader i 2000 økte antallet til 260.981 innmeldte tilfeller i 2020, viser tall fra Finans Norge.

Flest får steinsprutskader om våren.

– Vinterdekk med myk gummi fanger opp mye småstein fra grusen som ligger i veibanen. Når hastigheten øker skytes steinene ut av dekkene igjen og fyker bakover på bilene som kommer etter deg i trafikken, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Hold avstand

Kjører man på motorvei eller landeveier er det ekstra stor fare for steinsprut når det kommer biler i hurtig akselerasjon innpå fra sideveiene.

– Da gjelder det å prøve og holde litt ekstra avstand for å unngå steinene. Da minsker i hvert fall sjansen for å få en stein i ruta, sier Sødal.

Steinsprutskader bør utbedres så raskt som mulig. Veldig mange av skadene kan repareres uten å skifte frontrute. Da koster det heller ingenting når man har kasko- eller delkasko forsikring, ifølge NAF.

- En liten steinsprut kan spre seg om du ikke reparerer den raskt. Da må man skifte frontruta. Det er en sur egenandel å betale når man kunne sluppet, mener Nils Sødal.