ER PÅ VEI: Tesla sier Semi skal til Europa om ikke så lenge. Her fra transportmessen i Hannover som pågår nå.

Elektrisk tungtransport:

Snart kommer Teslas Semi

Teslas trekkvogn, Semi, ble vist fram for første gang for sju år siden. Nå kan det virke som den faktisk dukker opp i Europa.

Publisert

På transportmessen IAA i Hannover, som nå går av stabelen, bekreftet Dan Priestley, sjef for lastebilavdelingen til Tesla, at Semi snart er på vei til Europa, melder Allt om elbil.

Priestley ga også ros til produsenter som Daimler, Scania og Volvo, som allerede har et betydelig antall elektriske lastebiler og trekkvogner på veiene i Europa.

– Vi ser nå et respektabelt antall elektriske kjøretøy i drift, og jeg applauderer innsatsen for å skalere opp både kjøretøy og ladeinfrastruktur, for å gjøre europeisk transport helt utslippsfri.

Skaleres opp

Denne utviklingen ønsker Tesla å være en del av, samtidig som han ser at det er mange ulike utfordringer for store kjøretøy i Europa. Semi skal ha blitt utviklet med Europa i tankene, slik at den er kompatibel med infrastruktur og ønsker fra kundene.

Tesla Semi ble for første gang vist fram i 2017, da sa Elon Musk at produksjonen ville starte innen et par år. Det stemte ikke. Den startet i 2022, og den første kundeleveringen var i desember samme år, til Pepsi. Produksjonen er fortsatt ikke i stor skala.

Priestley sier Semi har vist at den kan gå 800 kilometer mellom ladestoppene, og at den er testet under en rekke ulike vær og føreforhold.

Las Vegas og Alaska

– Vi tar lastebilen vår og klatrer bratte bakker i høy varme, 45 grader, utenfor Las Vegas. Vi drar til Alaska, hvor vi bestiger bakker i minus 20 grader. Vi parkerer lastebilen og lar den stå ute i minus 40°C. 

Før Semi kommer til Europa, skal produksjonen i USA skaleres opp. Nå bygges det opp en fabrikk i Nevada som har kapasitet til å lage 50.000 kjøretøy i året, den skal være i full drift i 2026.

– Vi ser at Europa er neste marked etter at volumproduksjonen er i gang i Nord-Amerika.

Semi skal være kompatibel med andre ladestasjoner enn Teslas, akkurat som personbilene, og Priestley sier at de er avhengige av samarbeid for å elektrifisere transportsektorren.