ULYKKESBILEN: En person omkom da denne bilen kjørte utfor og falt fire etasjer fra parkeringshuset på Sandvika storsenter i Bærum.

Sandvika-ulykken:

Etterforsker mulig akselerasjons­feil

Det var en Volvo XC40 som var involvert i dødsulykken i Sandvika. Bilmodeller av denne typen har vært tilbakekalt på grunn av ufrivillig akselerasjon.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 23. september mistet en mann i 60-årene livet etter å ha kjørt utfor parkeringshuset til Sandvika storsenter.

Årsaken til ulykken er ikke kjent. Politiet har startet etterforskning og følger flere spor.

Det er likevel på det rene at den forulykkede kjørte en Volvo XC40 fra 2021. Over 5000 biler av denne modellen ble tilbakekalt i 2022. 

Bakgrunnen var at disse bilene plutselig kunne begynne å akselerere uten at sjåføren var nær gasspedalen.

– Det samlede bevisbildet per nå tyder på at dette er en tragisk ulykke. Vi undersøker bredt, også om det er en teknisk feil som har forårsaket ulykken. Dette får vi ikke et klart svar på før den tekniske rapporten fra Statens vegvesen foreligger, sier politiadvokat Kathrine Eilertsen.

Statens vegvesen har fått informasjon om tilbakekallingen i 2022. 

Snakker med Volvo

Eilertsen forteller også at Volvo har tatt kontakt med politiet.

– Vi vil gå i dialog med dem, sier hun.

Erik Trosby, kommunikasjonssjef hos den norske Volvo-importøren, bekrefter at Volvo er kjent med den tragiske ulykken.

– Våre tanker og medfølelse går til de pårørende som er berørt. Ulykken er nå under etterforskning av Politiet og Statens vegvesen, og vi er tilgjengelige for å kunne bistå i undersøkelser av bilen. Sikkerhet har høyeste prioritet for oss, og vi tar denne hendelsen svært alvorlig, skriver Trosby i en epost til Motor.

– Av respekt for etterforskningen og de pårørende, ønsker vi ikke på nåværende tidspunkt å gi flere kommentarer som kan bidra til ytterligere spekulasjoner rundt årsaken til ulykken, skriver han.

Ikke kjente problemer

Igjen: Det er ikke klart hva som skjedde i Sandvika. Politiet har heller ikke opplysninger som tilsier at det har vært noen feil ved akkurat denne bilen. 

–  Ut fra de opplysningene vi har fått fra pårørende, så er det ingen kjente problemer med bilen eller noe knyttet til avdødes helsetilstand som skulle tilsi at dette kunne skje, sier politiadvokaten. 

Ifølge politiet vil det erfaringsmessig tar et par måneder før den tekniske rapporten fra Statens vegvesen er klar.

● I dette EU-dokumentet kan du lese om tilbakekallingen i 2022. Her står det at kabler eller koblinger som er ødelagt av korrosjon, kan forårsake ufrivillig akselerasjon. 

5388 norskregistrerte biler skal ha vært omfattet av tilbakekallingen, ifølge Din Side.