Første tur med Audi Q6:

Endelig en elektrisk innertier

Mer enn hver fjerde elektriske Audi som er laget her i verden, har blitt solgt i Norge. Men først nå kommer Audi med en modell som virkelig leverer det norske kunder spør om.

Publisert Sist oppdatert

PLUSS:

Rekkevidde, lys, støynivå.

MINUS:

Interiørmaterialer, uvisse tilvalgspriser.

MÜNCHEN (Motor): På det fjerde skal det skje, heter det.

Og nå skjer det faktisk. 

I form av en elektrisk Audi som har god rekkevidde, kompromissløst SUV-design, et nikk til ur-quattroen og noen finesser som vekker til live minnene om et av bilbransjens mest kraftfulle slagord, «Vorsprung durch Technik».

Audi Q6 e-tron quattro

  • Pris: Fra 759.000 kroner. SQ6 starter på 949.900 kroner.
  • Elmotor, ett-trinns automat, firehjulstrekk. 285 kW/388 hk.
  • Rekkevidde (WLTP): 619 km på norsk standardversjon (598 km for SQ6), inntil 625 km avh. av utstyr. Forbruk (WLTP): 19,4-17,0 kWt/100 km. Batteri 800V (nikkel/kobolt/magnesium 8/1/1): 100/94,9 kWt brutto/netto. Hurtiglading: 21 min på 10-80 prosent, maks effekt 270 kW.
  • Lengde/bredde/høyde/akselavstand (mm): 4771/2139/1648/2899.
  • Bagasjerom (liter): 526/1529 (nedfelt), pluss 62 liter frunk. Hengervekt/taklast (kg): 2400/75. Vekt: 2325 kg.
  • Toppfart: 210 km/t (230 km/t for SQ6). 0-100 km/t: 5,9 sek (4,3 sek for SQ6). Luftmotstandskoeffisient: 0,28. Hjuldimensjon: R18 (R20 for SQ6)
  • Konkurrenter: Xpeng G9, Fisker Ocean, Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E, Polestar 3, NIO EL6, Porsche Macan, Mercedes-Benz EQE SUV.

For man kan bruke mange ord om Audis elbilsatsing de siste fem årene. Men «forsprang» er ikke et av de første som rinner oss i hu.

I Norge fikk merket riktignok fyrstelig betalt for å levere tidlig og rikelig av første e-tron fra vinteren 2019, en bil som med snakkisspeil og interessant lanseringsfarge ble Norges aller mest solgte i 2020. Stusselig rekkevidde og stiv pris var ikke noe hinder.

Men det som fulgte:

En e-tron GT som ble fullstendig smadret i markedet av tvillingmodellen Porsche Taycan (vel 900 solgte GT mot over 5000 Taycan). Og en Q4 som aldri kom ut av skyggene fra stesøstrene Skoda Enyaq og Volkswagen ID.4.

Q6 e-tron er en annen historie.

STOLT SUV: I lengde ligger Q6 ganske midt mellom storesøster Q8 og lillebror Q4, men den er to cm høyere enn dem begge. Her i lanseringsfargen Plasma blue, en av åtte varianter.

Porsche-tvilling

Riktignok lanseres den parallelt med Porsche Macan, begge merkene har ventet med lengsel og smerte på det Volkswagen-konsernet har utviklet av felles teknologi og industriell grunnkonstruksjon for å kunne lage høy-ytelsesbiler i store kvanta, PPE-plattformen – og noen kilometer med ledninger gjemt under skallet.

Audis fire elbilmodeller har blitt konstruert på fire ulike plattformer. Det sier oss at andre produsenter har laget elbiler mer effektivt, og at konsernet fortsatt leter etter løsninger som kan skaleres for volumproduksjon i alle segmenter.

Men her er det definitivt teknologi og ytelse som har gjort denne bilen verdt å vente på. Innpakningen er Audi-velkjent, slik menigheten liker det, og forbedringene som denne modellen kan briske seg med, er nettopp slike Audi-entusiastene kan like:

Et eksteriør som strutter av selvtillit, et ikonisk lysdesign, finstemt kjøredynamikk, og løft i elbildisipliner som forbruk, bremseteknologi og dermed rekkevidde. Pluss på med god ladekapasitet (inntil 270 kW) og infotainment-teknologi som matcher par for denne klassen.

Og ikke minst, firehjulsdrift som standard. Siden lanseringen av e-tron har ikke bare over 90 prosent av Audi-salget i Norge vært elektrisk. 

Enda tydeligere er preferansen for at bilen skal trekke på alle fire. Audis ni mest solgte modeller de siste årene har alle hatt firehjulstrekk, den tiende er en Q4-variant som bare står for sju prosent av det totale Q4-salget.

Her er de siste nyhetene vi har prøvekjørt:

Flere versjoner

Tygg deretter litt på en pris som starter ganske nøyaktig 100.000 kroner under Macan. quattro-versjonen med 100 kWt brutto-batteri begynner på 759.000 kroner (første e-tron startet på 885.000 kroner i 2019 …). 

Så hadde selvfølgelig dette ikke vært en Audi om ikke det var mulig å gjøre tilvalg som tar deg betydelig høyere, men vi har uansett en premiumpris som ikke er forskrekkelig. Særlig ikke i sammenlikning med de tradisjonelle mistenkte, BMW og Mercedes-Benz. 

At det kommer kinesiske og amerikanske utfordrere som tester lavere prisnivåer, bekymrer kanskje ikke tyskerne. I hvert fall ikke ennå.

Detaljene i tilvalgsprisene er ikke klare, men det er generelt ikke tradisjon for at de overrasker positivt. På den annen side er utstyrsnivået bra på standardversjonen.

Det kommer forøvrig versjoner med bakhjulsdrift og med mindre batteripakker (83 kWt brutto) senere i år.

TRE-HODET: Det er ingen mangel på skjermer i nye Q6, med Audis virtuelle cockpit bak rattet og en ny stor berøringsskjerm i midten. Passasjerskjermen til høyre er ikke mulig å se fra førerplassen.
IKKE UTEN PLASTIKK: Jo lengre bak og ned du kommer i bilen, jo synligere blir plastflatene av den rimeligere sorten. Audi har ennå ikke sluppet detaljene om utstyrsnivåer og standarder på ulike interiørvalg.

Rekkevidde

Vi har bare fått en kort snurr med denne bilen, fem minutter på et lukket anlegg utenfor München (en mer utfyllende kjøretest skjer senere i vår), og skal ikke trekke for bastante konklusjoner.

Men et par ting:

Bilen har et behagelig lavt støynivå. En gang i tiden stengte du verden ute, når du lukket døren på en tysk premiummodell. Q6 gjør ikke skam på tradisjonen, selv om jålete premium verken er første eller andre tanke som slår deg i denne bilen. 

Flatene med litt billig plast finnes også her, som i Q4, i stadig større grad jo lengre bak og ned i bilen du kommer, men isolasjonen er det ikke spart på.

Med Q6 har Audi tatt på alvor hva smart energigjenvenning betyr for effektiviteten på en elbil. Inntil 95 prosent av bremsingen med denne bilen skjer gjennom regenerering når du løfter foten fra pedalen, under ideelle forhold med effekt opp til 220 kW. 

Regenereringen skjer på begge akslinger, først på den bakre, mens friksjonsbremsen først slår inn foran når du trykker inn bremsepedalen – og på alle fire hjul før ABS kobles inn. Som hos Mercedes reguleres regenereringsnivåene med hendlene på rattet.

En kløktigere bruk av bremseteknologien er en viktig del av bakgrunnen for at Audi nå kan levere 619 km rekkevidde på den norske standardversjonen (den internasjonale lanseringsutgaven har inntil 625 km).

Lys i mørket

Gode lys har alltid vært en del av Audis prioriteringer, og med Q6 har de koblet lystradisjoner og ny teknologi på en merkebyggende måte.

Ikke bare kommer bilen med andre generasjon av OLED-teknologien (til sammen 360 LED-elementer), den kommer også med en lyssignatur etter behov og smak.

Fremme er det åtte ulike lyddesign å velge mellom på kjørelyktene, i tillegg til at man kan velge blant en håndfull morsomheter for å markere ankomst eller at man forlater bilen.

Bak – som del av en lyslinje der quattro-blistrene over bakhjulene forlenges og bindes sammen rundt hele hekken – er lysene både signaturer og varsel til medtrafikanter.

Kjører du for tett bak en Q6, vil baklysene lyse opp. Og har den stanset på et utsatt sted, vil en varseltrekant blinke to steder i lysstripen.

Lysfunksjonene kan styres både via MMI og appen.

ÅTTE SIGNATURER: Du kan velge ulike lysdesign både foran og bak.
ALARM: Når du stopper på en utsatt posisjon eller får et uhell, blinker i en liten varseltrekant i lysstripen bak.

Ny og mellomstor

Ifølge Audi er det meste av chassis-komponenter og -systemer nyutviklet for denne modellen, ikke minst med en ombygd frontaksling som har gitt plass for høyvoltbatteriet i dørken.

Selv med det 15-modulers batteriet dyttet ned mellom akslingene har Audi valgt et høyreist, boksete eksteriørdesign. Her er det ikke noe forsøk på å gjemme vekk klassiske SUV-attributter i fjonge coupélinjer, her er muskler og kraft i beste quattro-ånd. Bilen kan riktignok senkes tre cm for å ligge lavere på veien, akkurat som bakakslingen kan senkes fem cm for å gjøre innlasting bak lettere.

I størrelse er Q6 13 cm kortere, men to cm høyere, enn Q8 e-tron (modell-oppgraderingen som kom i fjor av den originale e-tron). Og den er 19 cm lengre enn Q4.

Bagasjerommet på 526 liter rommer ikke mer enn det må, men det hjelper med et smart rom for ladekabler og andre løse ting under bagasjeromsplaten, sammen med en 64 liters frunk fremme.

Mer imponerende trekker den inntil 2400 kg på hengerfeste.

BAGASJEROM: Bilen har 562 liter bagasjeplass bak, med et rom under bagasjeromsplaten for å gjemme vekk løse gjenstander. Baksetet deles 40-20-40, med nedfelte bakseter øker lastevolumet til 1529 liter.
EKSTRAROM: Frunken foran er på 64 liter.

Tre skjermer

Inne har bilen fått en oppdatert og moderne infotainmentsystem – med tre skjermer som fyller dashbordet:

11,9-tommer med kjøreopplysninger bak rattet, 14,5-tommers berøringsskjerm for å styre MMI og infotainmentinnhold over midtkonsollen og 10,9-tommers passasjerskjerm som tilvalg. 

Som ekstrautstyr kommer også et betydelig oppgradert head up-display. Vi har ikke fått testet løsningen i trafikken, men ut fra bilder og beskrivelse er det ikke noe som tyder på at Audi nå leverer en bedre funksjonalitet enn BMW og Mercedes gjør akkurat her.

Derimot er stemmestyringen klasseledende, om den matcher produktbeskrivelsen når vi kommer til praktisk kjøring – med display-visning av hva systemet oppfatter at du har spurt om. 

Et AI-støttet, selvlærende system starter med svar på 800 ulike stemmekommandoer, i tillegg til at den kunstige intelligensen skal bidra med svar på Wikipedia-spørsmål for den som undres.

Bilen har integrering av Apple Car Play og Android Auto, om du foretrekker mer kjente digitale omgivelser.

UNDER SKALLET: Slik ser kabelnettet med ledninger ut, når alt annet fjernes. På det nederste bildet er fire av bilens fem datamaskiner (HCP-er) nærmest kamera.