MODELLÅR: For kjøperen av en slik Porsche Panamera var det svært viktig at Porschen var fra modellåret 2019, og ikke 2018.

Feil årsmodell:

Porsche-selger må punge ut

Millionbilen ble annonsert som 2019-modell. Det kostet selgeren 50.000 kroner.

Publisert

To privatpersoner havnet i konflikt med hverandre da den ene solgte sin Porsche Panamera 2019-modell til den andre for 987.000 kroner.

Kjøperen, en mann i Telemark, var svært opptatt av at Porschen var en 2019-modell.

Men etter kjøpet fant han ut at den ikke var det, men derimot en 2018-modell. Dette fikk kjøperen av bilen bekreftet fra bilforhandleren som først solgte bilen.

– Vi annonserte bilen som 2018-modell, skrev bilforhandleren Bilpaviljongen på Jæren.

Kjøperen av bilen kontaktet deretter Porsche-forhandleren i Porsgrunn, som også bekrefter at bilen er 2018-modell, og at differansen i verdi er på ca. 100.000 kroner.

Ville ikke betale

Den private selgeren av bilen, som bor på Romerike, ville ikke godta å måtte betale prisavslag.

Han viser til at kommisjonsforhandleren Car4sale, som tidligere annonserte bilen, annonserte den som 2019-modell. Dessuten står det 2019 i registrene til Statens vegvesen. Derfor skrev den private selgeren 2019 i annonsen og salgskontrakten.

Men hos Statens vegvesen er det året for førstegangsregistrering som oppgis, ikke bilmerkets modellår.

– Objektivt ansvar

Kjøperen av Porschen klaget til forbrukermyndighetene. I et vedtak har Forbrukerklageutvalget gitt medhold til kjøperen, og tilkjent ham 50.000 kroner i et skjønnsmessig prisavslag.

– Det er sannsynliggjort at bilen er en 2018-modell. Bilen svarer dermed ikke til opplysninger som selgeren har gitt. Mangelansvaret er langt på vei objektivt. Det innebærer at selgeren kan bli ansvarlig selv om selgeren ikke var klar over forholdet, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.