ALVORLIG: Sju personer ble skadet da en VW ID.3 raste gjennom Torggata i Drøbak 23. juli 2023.Foto: BEATE OMA DAHLE, NTB
ID.3-ulykken i Drøbak:
Politiet vil ha VW som ekspert i VW-sak
Sju personer ble skadd da en VW ID.3 raste gjennom Drøbak. Sjåføren hevder bremsene sviktet, mens bilen fortsatte i fart. Aktor mener sjåføren var uaktsom og vil ha VW-importør Møller som sakkyndig vitne.
– Dette er overraskende. Møller er direkte part i saken og ikke en objektiv fagkyndig, sier Yasmine Halnes i NAF Advokat.
Hun forsvarer sjåføren som et tiltalt for uaktsom kjøring etter å ha skadet sju personer i Torggata i Drøbak 23. juli 2023. Mannen hevder han er uskyldig og at elektronisk svikt ved bilen kan være årsak til ulykken.
Aktor ville først føre Møller som rettsoppnevnt sakkyndig – en uavhengig ekspert, som er oppnevnt av retten. Men aktor endret sin innstilling rett før fristen gikk ut fredag.
De ønsker nå at en representant for Møller skal føres som sakkyndig vitne på aktoratets vitneliste, for å kunne forklare seg om troverdigheten til EDR-data og informasjon om gasspedal og bremsepedal som kan være lagret i bilens «svarte boks».
– Det betyr at våre innvendinger for en gangs skyld er lest og vurdert. Samtidig endrer ikke dette på det faktum at Møller har en klar egeninteresse i fremstillingen av sitt produkt, og at det ikke eksisterer noen hjemmel som pålegger dem å dele alle kritiske opplysninger. Det er også høyst uklart hvordan Møller skal kunne supplere med noe som har betydning for hele sakens hovedspørsmål, når de kommer inn først 1 år og 8 måneder etter ulykken og bilen er vraket, sier advokat Halnes til Motor.
Advokaten mener at politiets etterforskning har vært mangelfull og basert seg altfor mye på ulykkesrapporten fra Statens vegvesen. Denne rapporten konkluderer med at det ikke var noe teknisk feil ved bilen.
«Føreren var ikke tilstrekkelig oppmerksom da han svingte fra Osloveien og inn mot Torggata, og han trykket derfor inn gasspedalen istedenfor bremsepedalen», skriver statsadvokat Johan Strand Moldestad i tiltalebeslutningen.
Teknisk svikt?
– Vi mener teknisk svikt i bilens elektronikk er en svært sannsynlig årsak til ulykken. Sjåføren forsøkte å bremse uten at bilen lystret bremsekommandoen og styrte derfor raskt mot andre hindringer i et forsøk på å stanse bilen. Fører gjorde alt i sin makt, og jeg tror ingen kan forstå hvor fortvilende og skremmende en slik opplevelse er uten å ha erfart det selv, forklarer advokat Halnes.
Annonse
Flere tilfeller
– Vi får stadig kjennskap til nye tilfeller av plutselig bremsesvikt og akselerasjon. Med våre begrensede etterforskingsmetoder, teller vi nå 18 unike førere som har beskrevet sammenfallende forløp med den aktuelle bilmodellen, påpeker Halnes.
Motor har skrevet flere saker der sjåfører hevder å ha opplevd bremsesvikt og uønsket akselerasjon. Også sjåføren i Drøbak mener teknisk svikt kan være årsak til selve ulykken.
Hendelser med ID.3 og ID.4
Påsken 2021: Helge Sagen fra Oslo hevder at han ikke klarte å stanse bilen ved en parkeringsmanøver i Oslo. Bilen skadet syv andre kjøretøy. Sagen hevder at han bremset for harde livet, men bilen ville ikke stoppe. Data som viste 100 % gasspådrag ble innhentet fra produsent, som konkluderte med førerfeil. Saken ble likevel henlagt etter lengre tid da teknisk svikt likevel ikke kunne utelukkes sikkert.
23. juli 2023: En ID.3 raser gjennom Torggata i Drøbak og skader syv mennesker. Sjåføren hevder han ikke klarte å stoppe bilen. Saken skal opp for retten i sommer.
1. september 2023: En ID.3 krasjer inn i en småbarnsfamilie på en parkeringsplass i Bergen. Statens vegvesen foretok ingen undersøkelser. Saken mot fører ble etter lengre tid henlagt fordi teknisk feil ikke kunne utelukkes. Saken ble omtalt i lokalaviser.
September 2023: Per Einar Karlsen hevder at bilen skjøt fart ved parkering. Han måtte kjempe hardt med bremsen for å få bilen til å stoppe.
2023:Trafikklærer Dag W. Cappelen opplevde to hendelser der han ikke klarte å overstyre elevens gasspådrag i en ID.4 skolebil. Nye retningslinjer gjør at ID.4 ikke lenger blir godkjent til bruk ved førerprøve før produsenten har løst problemet.
Mars 2023:En kvinne i Växjö kjørte ned og drepte en annen kvinne på en parkeringsplass. Sjåføren er nå frikjent i to rettsinstanser fordi retten ikke kan utelukke teknisk feil ved bilen som mulig årsak.
Februar 2025: En ID.4 kolliderte i en kiosk i Narvik. Sjåføren har hevdet teknisk svikt. Bilen undersøkes av Statens vegvesen, og saken er fortsatt under etterforsking.
Se lenker lengre nede i denne saken
– Sjåføren beskrev en teknisk svikt i elektronikken uoppfordret på ulykkesstedet. Dette har vært hovedspørsmålet i denne saken siden 23. juli 2023. Det er uforståelig for oss at det i det hele tatt er mulig at Statens vegvesen har kunnet konkludere i en slik sak, uten at elektronikken er undersøkt eller utredet overhodet, sier advokat Halnes.
Hovedforhandling i saken var egentlig berammet til mars, men er nå utsatt til juni. Advokat Halnes er overrasket over at politiet kommer med dette ønsket nå.
– Først nå, 1 år og 8 måneder etter ulykken, skal sakens hovedspørsmål søkes besvart fra Møller som har produktansvaret for VW-bilene de selger i Norge, sier Halnes.
Politiet og forsvarer har lenge vært uenige om kvaliteten på ulykkesrapporten fra Statens vegvesen.
Tiltalebeslutningen har ikke støtte i øvrige bevis, ifølge advokaten. Hun mener også straffeprosessloven er brutt ved dataavlesingen fra den svarte boksen.
– På bakgrunn av disse forholdene har vi bedt retten ta stilling til om rapporten skal nektes ført som bevis, forklarer Halnes.
– Selv om Statens vegvesen ikke fant feil ved bilen, utelukker ikke det at det kan ha skjedd en forbigående svikt i elektronikken som har påvirket signal for gass og/eller brems, sier advokat Halnes.
Andre fageksperter har tatt til orde for det samme, hvor det blant annet er pekt på at en spenningstopp fra 12V-batteriet i lav hastighet og ved dreining på rattet kan utløse feilsignaler.
Mangler hjemmel
Halnes forklarer videre at det i dag ikke eksisterer noen hjemmel som pålegger produsentene å lagre, rapportere eller dele alle data. Det betyr i praksis at det ikke foreligger egnede etterforskingsmetoder, eller noen reell mulighet for å verifisere at alle kritiske opplysninger oppgis.
– Dette er et svært alvorlig problem i seg selv og som flere bør være bekymret over, mener Halnes.
– Det er gode grunner til at andre, lignende saker har endt i henleggelse nettopp fordi en plutselig svikt i elektronikken vanskelig kan utelukkes, forklarer hun.
Motor har vært i kontakt med politiadvokat Elisabeth Leslie Kaspersen i Øst Politidistrikt. Hun har følgende kommentar:
«Påtalemyndigheten har begjært at representant fra Møller føres som vitne i saken. Dette da en antar at representant fra Møller kan bistå med å opplyse saken nærmere, herunder bistå med opplysninger fra fabrikken med tolkning av EDR-data utover det som SVV kan bistå med, skulle det være seg behov for dette.»