LETTERE: Ny batteriteknologi skal gi revolusjonerende resultater.

Svensk teknologi:

Rekkevidden vil øke med 70 prosent

Mobiltelefonen blir tynn som et kredittkort og elbilenes rekkevidde øker dramatisk med ny svensk teknologi. 

Publisert

En forskergruppe ved Chalmers tekniska högskola i Sverige presenterer i disse dager de de kaller «et verdensledende fremskritt innen såkalt masseløs energilagring»: 

Et strukturelt batteri skal kunne halvere vekten på en bærbar datamaskin, gjøre mobiltelefonen tynn som et kredittkort – eller øke rekkevidden til en elbil med opptil 70 prosent på en enkelt lading.

Brukes kommersielt

- Vi har lykkes med å lage et batteri laget av karbonfiberkompositt som er stivt som aluminium og energitett nok til å brukes kommersielt. 

– Akkurat som et menneskeskjelett har batteriet flere funksjoner samtidig, sier Chalmers-forsker Richa Chaudhary.

Hun er førsteforfatter av en vitenskapelig artikkel som nylig ble publisert i Advanced Materials.

LEDENDE: Sverige er langt framme på forskning rundt batteriteknologi. Lav vekt og høy energitetthet er nøkkelord.

Bedre plass

Strukturelle batterier er altså materialer som, i tillegg til å lagre energi, kan bære last. På denne måten kan batterimaterialet bli en del av selve strukturen i et produkt, som igjen betyr mye lavere vekt på for eksempel elbiler, droner, håndholdte verktøy, bærbare datamaskiner og mobiltelefoner.

For en elbils del betyr det at den store, tunge batteripakken under bakre del av bilen delvis forsvinner. I tillegg til vektbesparelse og rekkeviddeøkning, vil det også gi lavere gulv og bedre baksetekomfort, samt økte muligheter for skyvbare bakseter.