TRANGERE: De nye bilene, her i fugleperspektiv i Drammen havn, går ikke like fort unna som før.

Nye tall fra OFV:

Har brukt fire milliarder mindre på nye biler

Gjennomsnittsprisen på nye biler økte med nesten 15.000 kroner i tredje kvartal, men det var en dramatisk nedgang i antall førstegangsregistrerte biler.

Publisert

Nybilmarkedet speiler generelt tøffere økonomiske tider, viser den nyeste Verdirapporten fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). 

Vi brukte 17 milliarder kroner på nye personbiler i tredje kvartal, hele 4,1 milliarder mindre enn i foregående kvartal. Nedgangen i antall førstegangsregistrerte biler var på 8436, til en total på 30.529 biler.

Hittil i år har nordmenn kjøpt nye personbiler for 50,4 milliarder kroner, ned 3,9 milliarder målt mot samme periode i fjor.

Gjennomsnittsbilen koster nå 556.000 kroner.

Kjøper rimeligere biler 

– Nedgangen sammenlignet med tidligere kvartal og år, viser ganske tydelig at det er økonomisk usikkerhet, og at mange har mindre å rutte med. Dette preger markedet. Høyere levekostnader, eller dyrtid som mange nå opplever, påvirker hva vi bruker pengene våre på. Akkurat nå har ikke en ny bil første prioritet for mange, sier salgssjef Magnus Lundberg i Opplysningsrådet for veitrafikken AS (OFV).

– For få år siden stod folk gjerne i kø for å kjøpe nye biler til en million kroner eller mer. Mange så ikke for seg at situasjonen fort kunne bli snudd på hodet. Men så kom både kraftige renteøkninger og sterk prisstigning på varer og tjenester. Nå er trenden at folk kjøper rimeligere og mer fornuftige biler. Bilvalget tilpasses lommeboken, ikke nødvendigvis det som står øverst på ønskelisten, sier Lundberg. 

OFV tror tilgangen på nye, rimeligere biler elbilmodeller i 2025 kan stimulere nybilsalget.

PS: Leasingsandelen falt ned til 39,2 prosent, ned 15,2 prosentpoeng fra andre kvartal. Fallet forklares i første rekke med endrede leasingregler.