DEN STORE BENSINSTASJONSTESTEN: Kokebokforfatter og matformidler Simen Vatne har vært ute på veien og testet bensinstasjonenes utvalg av hamburgere. Foto: Klara Skovro Thoresen
Den store bensinstasjonstesten:
Burgersulten på biltur? Da bør du velge riktig bensinstasjon
Vi har testet bensinstasjonenes utvalg av hamburgere og fikk smake stor variasjon.
Mange skal ut på veiene de neste ukene, og kjører du langt eller med bilen full av barn, kan det bli behov for mat underveis. Derfor har Motor testet mat og drikke hos bensinstasjoner, sammen med matprofil og kokebokforfatter Simen Vatne.
Vatne har smakt seg gjennom boller, pølser, hamburgere og kaffe, slik at dere kan stoppe der maten og fasilitetene er best!
Testene er gjennomført med utgangspunkt i strekningene E6 og rv. 3 gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen, begge hovedfartsårer med stor trafikk mellom Oslo og Trondheim.
– Her er det kvaliteten på hamburgerne som blir avgjørende
for å skille seg ut, sier Simen Vatne, kokebokforfatter, matformidler og
tidligere Masterchef-deltaker.
Vatne lager også sine egne matprodukter, har matprogram i
sosiale medier og brenner for norske råvarer på kjøkkenet. I tillegg er han en
roadtrip-entusiast og liker å kjøre bil på kryss og tvers av Norge. Nå har han
tatt turen ut på veien sammen med Motor, for å vurdere bensinstasjonenes utvalg
av mat.
Hemmeligheten bak en god burger
Saftig, fersk og frisk er tre stikkord for hvordan en
bensinstasjonsburger bør være, mener han.
Brødet skal være ferskt og saftig.
Kjøttet skal være godt stekt, med en god og karamellisert stekeskorpe. I
tillegg skal det være friskt tilbehør og sprøtt bacon.
– Her er det mye som kan gå galt. Seigt bacon, tørt brød og
fravær av syrlig og friskt tilbehør er noen gjengangere. Vi trenger tomat,
sylteagurk eller rå løk for å bryte opp den mektige følelsen du får av bacon,
ost og burger, sier Simen.
I tillegg må det være moderate deler dressing.
– Det er så vanlig å ta på altfor mye dressing eller BBQ-saus. Burgeren nærmest dynkes i saus, og det stjeler all smak, sier han.
Annonse
– En burger over 149 kroner er et ran
Vår test viser at hamburgerprisene jevnt over er ganske like hos bensinstasjonene, men det er likevel noen som skiller seg ut. Lomsburgeren på Best er testens dyreste, med sine 169 kroner. Den billigste fikk vi hos Circle K til 120 kroner.
– Du blir lurt dersom en vanlig burger koster mer enn 149 kroner inkludert topping. Alt over det er et ran. Du kan faktisk få en god bensinstasjonsburger for hundrelappen, sier Simen.
Esso/Deli de Luca Brumunddal: terningkast 5
– Ryktene skal ha det til at Esso i Brumunddal har en veldig god burger, så dette blir spennende å teste, sier Simen.
Esso har teamet opp med Deli de Luca, og den store bensinstasjonen er nesten som en amerikansk diner. Her er det mange og store sittegrupper, hvor det også føles hyggelig å sette seg ned.
Hamburgeren kommer som bestilt, og den ser ved første øyekast skikkelig god ut. Den har bacon, coleslaw, smelta ost og briochebrød.
– Dette lover godt. Her ser jeg at osten har smelta godt, sier Simen og gyver løs på maten.
God og saftig burger, som vi får opplyst at kommer fra Nortura/Gilde, toppet med en frisk coleslaw og litt slapt bacon er vurderingene.
– En ganske så god bensinstasjonsburger, synes jeg. Den er ikke helt 10 av 10, men det er gode saker, konkluderer han.
Pris: 149 kroner
Circle K Dombås: terningkast: 4+
På Dombås har påsketrafikken satt sine spor, for her mangler både bacon, agurk og tomat når vår mann bestiller seg en hamburger.
Stjerne noteres likevel i margen, fordi de forteller om det før vi bestiller. Over disken kommer derfor en burger med hakka løk, dressing og et salatblad. Ikke helt overbevisende ved første øyekast, men burgeren overrasker likevel.
– Denne har mye av det som skal til for å være en god burger. Jeg synes den er veldig god, til tross for at den ikke har så mye ekstra, sier Simen entusiastisk.
Brødet er saftig, burgerkjøttet fra Stabburet har god smak, og det samme har dressingen. Det var bare utvalget det skorta på her.
– Hadde jeg hatt alt av tilbehør, ville denne burgeren gjort det svært godt, konkluderer Simen.
Burgeren er dessuten billig, men får litt trekk for at osten koster ekstra når hamburgeren også kommer uten bacon og alt av grønnsaker. Kvitteringen herfra er likevel blant testens billigste.
Vågåburgeren kommer servert på en tallerken hos YX, og her står det i alle fall ikke på tilbehøret.
I burgeren finnes både løkringer, ost, salat, bacon, burgerdressing og BBQ-saus.
– Når retten er så komplisert på innhold, så bør smaken være bra. Det var den dessverre ikke, sier Simen.
Lite smak på selve kjøttet som er produsert av Stabburet, tørt brød og for mye salat trekker denne burgeren ned.
– Jeg vet ikke hva løkringene gjør her, men de tilfører i alle fall ingenting. Jeg er ikke spesielt begeistret for denne burgeren. Her var det rett og slett mye rart, og for mange ingredienser.
Pris: 137 kroner
Best Lom: terningkast 4+
– Denne ser overraskende digg ut, sier Simen, der han sitter utenfor Best-stasjonen i Brimilandet Lom med en burger i hånda.
Det ble Lomsburger, og nå blir det spennende å se om denne skiller seg ut fra Vågåburgeren i nabobygda. For her er det også løkringer og bacon på ingredienslista.
– Rå løk og sylteagurk gjør Lomsburgeren annerledes, og det tror jeg de gjorde lurt i.
Burgeren er godt stekt, og har fått en god stekeskorpe. Tomater, løk og sylteagurk gir en god syrlighet i en ellers fet rett. Et par ting kunne likevel vært bedre.
– Brødet var ikke så saftig, og baconet burde vært stekt lengre. Ellers kommer denne godt ut – den er god på smak, ser frisk ut og har nok syre, konkluderer Simen.
Pris: 169 kroner
Shell Espa/Bolleland: terningkast 5
– Dette må bare bli bra, sier Simen.
En burger på Bolleland byr nemlig på biffkjøtt fra Røroskjøtt og karamellisert rødløk som topping.
– Veldig god løk, men jeg vet ikke helt hva det biffkjøttet gjør her, for det tilfører ikke så mye. I tillegg savner jeg noe som bryter opp – gjerne noe syrlig, som sylteagurk eller tomat, sier han.
Ellers var burgeren god, med god dressing, mye kjøtt og gode smaker.
– Litt tørt brød, men jeg ble veldig god og mett.
Pris: 149 kroner
Shell Alvdal: terningkast 6
– Oi, den ser veldig bra ut, er Simens første reaksjon da han plukker opp burgeren på Shell Alvdal.
Han får med ett høye forventninger. På ingredienslista står bacon, ost, løk, tomat, salat og litt dressing.
– Dette er en skikkelig burger for meg. Den er frisk med masse gode grønnsaker, har sprøtt bacon, god ost og god smak på selve burgeren. Og det er perfekt mengde dressing. Den er rett og slett veldig, veldig god, sier han.
Måltidet ender med topplassering og tittelen «testens aller beste burger». Så hvor mye koster herligheten? Jo, prislappen er blant de laveste.
Pris: 129 kroner
Slik utførte vi testen
Motors testpanel tok turen langs E6 nordover fra Oslo, via Espa og opp Gudbrandsdalen med et par avstikkere til Vågå og Lom, og så langs Rv. 3 gjennom Østerdalen.
Her vurderte vi mat og kaffe, hygiene, toalettforhold, ventetid og spiseplasser.
En stasjon fra hver kjede løftes frem i vurderingen, og to Shell-stasjoner er med på grunn av Bollelands posisjon. Stikkprøver er gjort på stasjoner på Shell Brumunddal, Cricle K Lillehammer og YX Vinstra.