BLÅLYS: Ford i USA leverer blant annet modellen Police Interceptor til politiet. Et nytt patent antyder at bilene får avansert utstyr som gjør at politibilen selv fanger opp hastigheten til bilene rundt.

Ny teknologi:

Ford-patent vil kunne oppdage andres råkjøring

Ford i USA har søkt om patent på et system som gjør at politibilen selv kan oppdage at andre kjøretøy kjører for fort. 

Publisert

Patentsøknaden er kalt «Systemer og metoder for å oppdage hastighetsoverskridelser», melder Motor Authority, og ble meldt inn 18. juli.

Systemet skal blant annet bruke bilens kameraer, som tar bilde av andre kjøretøy som bryter fartsgrensen.  En rapport som inneholder både fartsdata og bilder av det aktuelle kjøretøyet kan deretter sendes direkte til politiet, ifølge Ford i søknaden.

Hva sier lovene?

Her argumenterer Ford med at dette kan gjøre politiets jobb enklere, da de enkelt kan identifisere råkjørere, samtidig som de slipper å ta opp jakten på dem.

Ford mener også at dette kan brukes i selvkjørende biler, som kan utstyres slik at de oppdager hastighetsoverskridelser.

Motor Authority er usikre på hvordan dette vil fungerer med hensyn til personvern og lover. I tillegg er det normalt et krav at fartsovertredelsen er sett av politiet, eventuelt at det er en fotoboks som kan identifisere kjøretøyet gjennom registreringsnummeret på bilen.

For politiet

En talsmann fra Ford presiserer overfor publikasjonen at systemet ikke er tiltenkt bruk i privatbiler.

KOMPONENTENE: Slik illustrerer Ford systemet i patentsøknaden.

– Patentsøknaden sier eksplisitt at denne ideen er spesifikt for bruk i politikjøretøy, som for eksempel Ford Police Interceptor, og at det er et system som ville automatisere en funksjon som politiet allerede bruker i dag, men med utnyttelse av det innebygde systemet og sensorene i kjøretøyet. 

Han understreker at patentsøknaden ikke nevner at kjøredata fra kunders kjøretøy skal deles med politiet.

– Noe som enkelte medier feilaktig har rapportert. Det er viktig å merke seg at patentsøknader er ment å beskytte nye ideer, men de er ikke nødvendigvis en indikasjon på nye forretnings- eller produktplaner.

Motor Authority mener samtidig at ordlyden i patentsøknaden ikke setter noen klare linjer på hvordan systemet skal benyttes.