RETT I MUREN: Hyundai har fått alvorlige problemer i verdens største bilmarked.

Truffet av rakettforsvar:

Kraftig fall for Hyundai i Kina etter politisk aksjon

I 2016 solgte Hyundai over 1,6 millioner biler årlig i Kina. Etter en handelsboikott i regi av kinesiske myndigheter opplever den koreanske giganten nå kraftig fallende salg.

Publisert

Storpolitikk kan tvinge Hyundai – verdens tredje største bilprodusent – helt ut av verdens største bilmarked.

Kina var et av Hyundais største markeder inntil 2016, da Sør-Korea utplasserte det amerikanske rakettforsvarsystemet THAAD, skriver Just Auto. Etter at kinesiske myndigheter initierte en handelsboikott mot det sørkoreanske bilmerket som svar på forsvarsavtalen, har salget stupt i Kina.

Aksjonen har ført til at Hyundai har kraftig overkapasitet i Kina, og to fabrikker er allerede solgt. En tredje ventes solgt i år, og samtidig skriver lokale medier om at så mange som 30 prosent av de ansatte kan bli oppsagt ved de to siste Hyundai-fabrikkene i Kina.

I 2023 solgte Hyundai bare 257.000 biler i Kina, og hittil i år har fallet fortsatt, ned ytterligere 26 prosent til et salg på 112.000 biler i årets første åtte måneder.

Hyundai selv har avvist medierapporter om at kraftige nedbemanninger vil være del av en restrukturering planlagt frem mot februar. Tvert imot forbereder de økt eksport av elektriske biler nettopp fra anleggene sine i Kina, heter det.