BRUKSBILKLASSIKER: Kia Pride ble først laget fra slutten av 1980-tallet og fram til 2000, og var basert på Ford Fiesta.

Retro-elektrisk:

Kia har elektrifisert en nær 30 år gammel Pride

I forbindelse med sitt 80-års jubileum har Kia gitt én gammel småbil en ny drivlinje.

Publisert

I år er det 80 år siden den Sør-Koreanske bilprodusenten Kia ble grunnlagt. Det markerer den engelske Kia-avdelingen på historisk vis.

Kia UK har i samarbeid med selskapet Electrogenic elektrifisert en 1996-modell Kia Pride 1,3 LX.

Bilen ble tatt ut av Kias samling og konvertert. Den ytre designen er beholdt, men lyktene oppgradert og bilen er omlakkert i fargen «White Pearl», som man i dag kan få til den elektriske modellinjen. 

Stor effektøkning

Da Pride var ny, var det 60 hestekrefter under panseret, elmotoren er 77 prosent kraftigere, nå med hele 107 hestekrefter.

Den første delen av ombyggingen var å fjerne motoren på 1324 kubikkcentimeter, bensintanken på 37 liter, drivstoffledninger og påfyllingsrøret. Disse er blitt erstattet med en kompakt elektrisk motor, to batteripakker på 10 kWt og en ladeport under påfyllingslokket.

Vekten er på den konverterte bilen er lav, og kun 20 kilo over originalen, med 870 kilo.

OGSÅ NORGE: Kia startet opp i Norge i 1994, og Pride var en av modellene som ble solgt på 90-tallet. Det ble registrert 616 Pride fram til 2000, ifølge tall fra Opplysningrådet for veitrafikken.

Original girkasse

Noe som er litt snedig, er at den originale girkassen er beholdt, det vil si en femtrinns som er modifisert til å tåle den nye kreftene. Ikke minst dreiemomentet, som er noe helt annet fra elmotoren enn den beskjedne bensinmotoren.

– Når den kjøres fornuftig i «Eco»-modus, kan Pride EV kjøre opptil rundt 120 miles på én enkelt lading. Hvis den kjøres mindre fornuftig, eller i «Sport»-modus, kan førere forvente at rekkevidden reduseres noe, sier Kia i pressemeldingen.

120 miles tilsvarer 19 mil. Ladefarten er på forsiktige 3,3 kilowatt.

Akselerasjonen er også noe helt annet enn da Pride kom. Null til hundre skal ta åtte sekunder, originalen brukte 11,8 sekunder.

Pride EV er et unikt eksemplar, og det er ikke snakk om å sette den i produksjon.