ABSURD: Den italienske regjeringen mener dagens EU-mål om nullutslippsbiler er «absurd».

EUs nullutslippsmål:

Italia: – 2035-forbudet må endres

Italienske myndigheter mener EUs krav om at det kun skal selges nullutslippskjøretøy fra 2035 må opp til ny vurdering.

Publisert

EU bestemte i 2023 at det ikke skal selges noe annet enn nullutslippsbiler i de 27 medlemslandene etter 2035. 

Det mener italienske myndigheter nå må revurderes.

– Forbudet må endres, sa energiminister Gilberto Pichetto Fratin under et arrangement i regi av den italienske tenketanke TEHA i Cernobbio, til Automotive News.

Pichetto Fratin kaller EU-beslutningen «absurd» og mener den er diktert av en «ideologisk visjon» og at det viser en statskontrollert tilnærming til politikk i unionen. 

Han mener nye markedsforhold, altså at etterspørselen etter elbiler har flatet ut, må med i betraktningen.

Italias industriminister Adolfo Urso sa at en ny vurdering av reglene, som for øyeblikket er satt til 2026, bør finne sted i begynnelsen av neste år.

– I et usikkert landskap som påvirker den tyske bilindustrien, er det nødvendig med klarhet for å unngå at den europeiske industrien kollapser.  Europa trenger en pragmatisk visjon, den ideologiske visjonen har mislyktes. Det må vi erkjenne, sa Urso.

Frihet til å velge

Den høyreorienterte regjeringen til Giorgia Meloni mener at EU-kommisjonen bør tillate medlemslandene å ha mer frihet til å velge teknologien de foretrekker, for å nå de avtalte målene om avkarbonisering. Regjeringen støtter en mer gradvis overgang bort fra forbrenningsmotoren.

Tall fra Statista viser at det ble produsert 880.085 biler i Italia i fjor. Nær ti prosent mer enn året før, men et stykke unna 2017, da det ble laget 1.142.210 biler. Produksjonsvolumet nådde toppen rundt 1990, med over to millioner biler.

I dag består den italienske personbilproduksjonen av Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia og Maserati, som er en del av Stellantis-gruppen. I tillegg Ferrari, Lamborghini og Pagani. Ingen av disse merkene er store elbilprodusenter.