Problemet er ikke nytt. Og strengt tatt ikke så komplisert å løse. Men det skjer hele tiden: Du selger en bil, men får ikke pengene.
– Det er egentlig banalt, men folk går i fella – støtt og stadig, sier Vigdis Svennungsen i NAF Advokat.
Hun og kollega Jens Christian Riege er tydelige i sin anbefaling.
Denne artikkelen står også i Motor 1/2025
– Et helt generelt råd: Ta deg tid i forkant når du skal handle bruktbil, det gjelder ikke bare denne problemstillingen rundt oppgjør. Men hvis folk hadde tatt seg noen få ekstra minutter – undersøkt hva de kjøpte, skrevet kontrakt og kontrollert betalingen – ville det blitt veldig mye mindre arbeid på oss advokater, sier Riege.
– Du får heller tåle at den du handler med blir litt sur eller irritert. Det er et mindre onde, legger han til.
Det er et sørgelig faktum at det kan lang tid – veldig lang tid – å få oppgjør fra en kjøper som bruker alle midler for å trekke ut betalingen.
– Det kanskje mest frustrerende er oppfølgingen fra det offentlige når du har havnet i en slik situasjon, sier Riege, som ikke vil nøle med å kalle det et rettssikkerhetsproblem.
NAF-ADVOKAT: Jens Christian RiegeBÃ¥rd Gudim
– Hvis du er skurk, kan du skyve på betalingen veldig lenge. Du kan be selgeren ryke og reise, svare at «du får ikke penger av meg». Da må du som selger ta saken til Forliksrådet, eventuelt i en kombinert forliksklage og utleggsbegjæring. Hos Forliksrådet varierer det veldig hvor lang tid det tar før saken kommer opp. I prinsippet kan motparten unnlate å møte i Forliksrådet, noe som gir bileieren en uteblivelsesdom, men også begge parter en ubetinget rett til oppfriskning – slik at saken må behandles på nytt. Slik går det tre, fire, fem måneder til. Og når motparten så får kravet på nytt, kan han bare svare, «nei, jeg vil ikke betale». Da må du til Namsmannen, for å få et utlegg. Og når Namsmannen mange steder bruker ett år på å behandle en slik sak, så har det fort gått to år, da, sier Riege.
Annonse
Tapte verdier
En så lang ventetid medfører også at verdiene som namsmannen til slutt kan ta beslag i, har falt betydelig i verdi. Det kan rett og slett være vanskelig for å finne verdier å ta beslag i.
– Vi får ikke gjort noe med at denne prosessen er så vanskelig, annet enn å anbefale på det sterkeste at du tar det eventuelle ubehaget med å vente og se at pengene faktisk er inne på din konto, sier Riege.
– For dette er ikke en prosess som krever en spesielt smart skurk?
– Nei, han skal bare ha nerver til det, sier Riege.
En kontrakt er i seg selv ingen garanti for at du unngår slike vanskeligheter. Men premiumversjonen av NAFs kjøpekontrakt koster 259 kroner, og inneholder både betalingsløsning og gebyrfri Vipps-overføring.
Det kan være en veldig god forsikring, mener de to NAF-advokatene.
NAF-ADVOKAT: Vigdis Svennungsen.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
– Vi ser nok av tilfeller der kjøperen signerer en kontrakt, tar med seg bilen, men likevel unnlater å betale, sier Vigdis Svennungsen.
– Å kreve inn et rettsmessig pengekrav koster både tid og penger, sier hun.
Mønsteret er gjenkjennelig:
Noen svarer at «kravet stemmer ikke», andre ganske enkelt at de ikke har penger – før de slutter å svare på henvendelser og blir umulige å få tak i.
– Det er en høyst reell problemstilling for mange som selger bil, og problemet kommer i veldig ulike situasjoner. Det gjelder biler i alle prisklasser, og involverer også det man skulle tro var profesjonelle forhandlere, sier hun.
Annonse
Lett å bli lurt
Men selv når det gjelder relativt begrensede beløp, advarer advokatene om å ta problemet på alvor.
– Det er kjedelig å selge en bil til 50.000 og ikke få penger. Så det gjelder å sikre seg, dagens løsninger er mer enn gode nok til en slik kontroll, sier Jens Christian Riege i NAF Advokat.
– Det alminnelige hovedprinsippet gjelder: Ikke gi fra deg bilen før du har fått oppgjør. Det er like viktig som det alltid har vært. Det er lett å bli lurt. Det er naturlig å stole på folk, og når noen viser en tilsynelatende bekreftelse kan det være vanskelig å se om den er falsk. Du må sjekke din egen konto, eventuelt ringe banken og få en bekreftelse på at pengene er på vei inn, sier han.