HUSKER DU…? En gang krevde de fleste lange bilturer en skikkelig vask etterpå. Men ikke nå.

Foruroligende trend:

Hvor ble det av alle insektene?

Mange bilister har opplevd et nytt fenomen de senere årene. En sommerlig langtur medfører ikke lenger en bil innsmurt av insekter. Hva er det som skjer?

Publisert Sist oppdatert

I «alle år» har en langtur med bil om sommeren resultert i at kjøretøyet er pepret med insekter i fronten og på frontvinduet. De senere årene har det vært påfallende mindre av dette.

– Ja, det er mange som har gjort samme observasjon, sier Jens Åström, forsker hos Norsk Institutt for naturforskning.

Han forteller at det til og med har fått et eget kallenavn, «the windshield phenomenon»

Åström sier det finnes få studier som har sammenlignet dagens tilstand med historiske data.

– Helt enkelt fordi insektmengdene sjeldent har blitt registrert på en robust måte langt tilbake i tid. 

IKKE EN FLUE: Etter en tur fra Oslo til Gausdal i juli er bilen insektsfri.

Samme tendens

Det er gjort en studie i Danmark som strekker seg fra 1997 til 2017 som viste stor nedgang i insektsmengde, helt opp mot 90 prosent, men Åström er litt usikker på om man kan stole helt på estimatet. Han mener at det uansett peker på en trend.

Jens Åström, forsker NINA

– At det savnes studier i vitenskapelige publikasjoner fra Norge betyr det ikke at det ikke har skjedd, bare at ikke noen har målt det nøye nok.

 Dette underbygges av andre studier fra Tyskland og England, som også har også vist på store nedganger de siste tiårene.

Her i Norge startet vi opp en systematisk insektovervåking i 2020.

Den er kalt «Norsk Insektovervåking» og gjøres av Norsk institutt for naturforskning, sammen med NTNU Vitenskapsmuseet og NMBU, på oppdrag av Miljødirektoratet.

20.000 arter

– Det er for kort tid for å anslå en langsiktig trend, enn så lenge. Insektmengdene kan svinge opp eller ned på et par år, uavhengig en eventuell langsiktig trend. Så jeg tør ikke si bestemt at vi har en langsiktig trend her. Med det sagt, har vi sett en sterk nedgang i den totale insektmengden vi målt mellom 2020-2024.

Selvsagt kan det fremstå behagelig for bilistene å slippe å fjerne masse insekter fra bilen, de kan som kjent sitte svært godt, men det er også noe foruroligende med situasjonen.

– Insekter står for omtrent halvparten av alle kjente landlevende arter i Norge, cirka 20.000 arter av totalt 40.000, og danner svært viktige komponenter i økosystemet, sier Åström.

Utfører viktige funksjoner

Insektene utfører viktige funksjoner som for eksempel nedbryting av dødt materiale og pollinering. De er viktige fødekilder for andre dyr, som fugler og fisk . De er også selv viktige predatorer for andre insekter og kan dermed hjelpe å kontrollere utbrudd av skadedyr.

Les også: Benny viser: Hvordan vasker jeg bilen? 

Det er sannsynligvis flere årsaker bak forandringene, der de fleste viktige faktorene nok kan samles under paraplyen «arealbruk». 

Jordbruket har endret ganske kraftig i karakter de seneste 50 årene, men det råder ikke en konsensus om hvor stor påvirkning de enkelte faktorene har. 

Konsekvenser

– Ja, man kan nok si at mye tyder på at vi har hatt en nedgang generelt, i hvert fall i Europa. Dette gjelder sannsynligvis også for Norge, selv om vi ikke har så lange tidsserier.

Åström mener det er vanskelig å si noe kortfattet om følgene av nedgangen. 

– Hva følgene blir, er avhengig av hvilke insekter det blir færre av, og hvor mye de går ned. Men det ærlige svaret er at vi ikke har oversikt over hva konsekvensene blir hvis insektbestandene går kraftig ned, eller vi mister mange arter. Det blir en fattigere verden, i hvert fall, mener jeg.