0 TIL 100: Øykommunene Utsira (øverst venstre) og Træna (nederst venstre) har 100 prosent elbilandel, mens Lebesby (med Kjøllefjord nede til venstre) og Modalen har 100 prosent andel med bensin eller diesel.
0 TIL 100: Øykommunene Utsira (øverst venstre) og Træna (nederst venstre) har 100 prosent elbilandel, mens Lebesby (med Kjøllefjord nede til venstre) og Modalen har 100 prosent andel med bensin eller diesel.

Ytterpunktene i elbil-Norge:

Her velger bilkundene enten 0 eller 100 prosent elbil

Lebesby, Træna, Modalen og Utsira har én ting felles: De utgjør ytterlighetene i elbil-Norge. To av kommunene hadde 100 prosent elbil i nybilsalget i 2020, mens to hadde null. Gjetter du hvilke?

Publisert Sist oppdatert

Elbilsalget når stadig høyere nivåer i Norge, men det er voldsomme forskjeller i elbilandel i de ulike landsdelene. I 203 av landets 356 kommuner er elbilandelen av nybilsalget nå på 50 prosent eller høyere.

Mens noen kommuner har null nye elbiler, har andre gått helhjertet inn for batterelektrisk.

Helt øverst med høyest elbilandel av nybilsalget ligger tre småkommuner – Utsira, Vevelstad og Træna kommuner – hvor alle de fire førstegangsregistrerte personbilene i fjor var en elbil.

I 10 andre småkommuner ble det derimot ikke solgt en eneste førstegangsregistrert elbil i fjor. De 10 kommunene er Modalen, Lierne, Røyrvik, Namsskogan, Kåfjord, Måsøy, Lebesby, Gamvik, Berlevåg og Båtsfjord.

I disse 10 kommunene ble det førstegangsregistrert totalt 75 personbiler i fjor. Samtlige går helt eller delvis på diesel eller bensin. Ingen er elbiler.

Bergen på elbiltopp

I de større byene er bildet mer blandet, men trenden desto tydeligere.

I Bergen var elbilandelen av førstegangsregistrerte personbiler på 73 prosent i fjor. I Vestlandets hovedstad ble det solgt 5917 førstegangsregistrerte elektriske personbiler i fjor. Det utgjør 73 prosent av totalantallet på 8058.

I Bergen selges det nesten ikke nye bensin- og dieselbiler lenger. Bare åtte prosent av nye personbiler og førstegangsregistrerte bruktimporterte personbiler i fjor gikk på bensin eller diesel.

Det gjør at Bergen har den høyeste andelen nye elbiler av de 10 største kommunene i Norge. Andelen plasserer Bergen på 18. plass blant samtlige av landets 356 kommuner.

Også i kommunene rundt Bergen er elbilandelen høy.

I Austevoll er den på 87 prosent og på Askøy 83 prosent, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

10 største

Blant landets 10 største kommuner varierer elbilandelen fra 73 prosent i Bergen til bare 15 prosent i Drammen.

Her er oversikten over elbilandelen blant førstegangsregistrerte personbiler (både nye og bruktimporterte) i landets 10 største kommuner:

  • Bergen 73 prosent
  • Kristiansand 72 prosent
  • Trondheim 69 prosent
  • Lillestrøm 68 prosent
  • Asker 68 prosent
  • Fredrikstad 67 prosent
  • Stavanger 66 prosent
  • Oslo 51 prosent
  • Bærum 39 prosent
  • Drammen 15 prosent

NB! Årsaken til den lave andelen både i Drammen og Bærum skyldes delvis at store leasingselskap har tilhold i disse kommunene. Statens vegvesen registrerer eiers bostedskommune, og ikke brukers. Siden det er en høyere andel biler på diesel og bensin som leases, vil andelen elbiler i Drammen og Bærum bli kunstig lav, ifølge Statistisk sentralbyrå.