LIVET I BILEN: Henriette Steenstrup og Nils Ole Oftebro fra TV-serien «Pørni», der de to spiller henholdsvis Pernille Pørni Middlethon og hennes far Ole Johan.

10-punktsjekken med Henriette Steenstrup:

«Innerst inne ønsker jeg meg en gigantisk gangsterbil»

Skuespiller og komiker Henriette Steenstrup (49) søker som Pørni åndelig tilflukt i bilen i den suksessrike TV-serien med samme navn. Hun mener imidlertid at svarene hennes i 10-punktsjekken understreker at hun bilfaglig er ute å kjøre.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Skuespiller Henriette Steenstrup.

Les tidligere 10-punktsjekker her

– Som du ser av svarene er det meget bilfaglig svakt, tilføyer Henriette Steenstrup etter at hun mellom en drøss oppdrag har avlevert sine vurderinger om egen omtanke for bilen hun bestyrer – en Mercedes som ifølge forhandleren «på hjørnet» hadde gått 18.000 kilometer da hun nylig kjøpte den brukt.

Innrømmelsen «bilfaglig svakt» kommer vel å merke etter at hun har bedyret at Henriette Steenstrup privat er like glad i bil som serieuniversets Pørni, nå i fjerde sesong hos strømmegiganten Netflix.

Henriette Steenstrup (49)

  • Prisbelønnet som komiker og skuespiller. Hun er hovedrolleinnehaver i TV-seriesuksessen «Pørni», som hun også har skrevet manus til. Serien er inne i sin fjerde sesong, nå hos strømmetjenesten Netflix etter tre sesonger på Viaplay.
  • Serien har blant annet fått prisen for beste skuespiller (Steenstrup) og beste norske komedie da «Seriekritikerprisen» ble utdelt i 2021. Under Gullruten 2022 vant serien fire priser: Beste dramaserie, beste skuespiller (Steenstrup), beste manus TV-drama (Steenstrup) og beste klipp TV-drama.
  • Steenstrup spiller TV-seriens tobarnsmor Pernille «Pørni» Middelthon, som er ansatt i barnevernet og innimellom alle mer eller mindre hverdagslige gjøremål kan gå ut i garasjen for å sette seg i bilen – og snakke med sin avdøde søster over telefon.
  • Sivilt har Henriette Steenstrup to barn. Hun er siden 2019 gift med Rune Assmann og har tre bonusbarn.
  • Hun ble ansatt ved Nationaltheatret i 2004, der hun blant annet har spilt Pippi Langstrømpe. Hun har skrevet bøker, dikt og en novellesamling.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Jeg er usikker. Jeg har forsikring og dekkhotell. Og lader innimellom utenom den ladingen jeg besørger hjemme. Så sikkert et par løk i måneden, da?

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Jeg har ingen smarte råd. Jeg kjøper bil på samme måte som jeg handler en del annet. Fort og uhensiktsmessig. Men har akkurat kjøpt ny bil og gått for en litt gangster-aktig Mercedes, som har vært utstillingsmodell. Den er supergod å kjøre.

Rust?

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Jeg drar til «LemonWax» med ujevne mellomrom og lar de ta seg av interiøret. Og så liker jeg å sitte i vaskehall og kontemplere. Men jeg har ikke rukket å tenke på rust ennå. Er det viktig?

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Jeg bruker dekkhotell, skifter hos dem og hører på dem. Hvis de sier jeg må ha nye dekk, så kjøper jeg det. Etter første og beste anbefaling.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?

– Her kjøpte jeg fra Mercedes-forhandleren på hjørnet. Så jeg stolte på det de sa. At den hadde gått 18.000 kilometer. Jeg er litt schizofren når det gjelder bilens levetid. Tenker både at jeg burde ha den til den er et vrak, mens en liten stemme hvisker at det hadde vært moro med ny bil. Den forrige, en Tesla 3, hadde jeg i tre år. Nå har mannen min den.

Stappe inn skiene

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Laderen er plassert utendørs, så det blir mest der. Selv om den burde stå i garasjen, siden den er vår nyeste bil.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ... high tech musikkanlegg; hva hører du på i bilen?) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Jeg liker at det er sånn at man kan fjernstyre tingene. Sette på varme på forhånd og så videre. Men jeg er så surrete at jeg har ikke fullført identifiseringen på appen ennå, for da må man skanne passet. Så der minner du meg på noe. Jeg hører på podkast og radio. Og musikk.

Og så kom jeg på en sak til nå: For min del er det viktig at setet i midten kan legges ned, slik at det er enkelt å stappe inn skiene.

Kardemommeboller

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Den er hvit. Det er litt «out of character». Jeg liker best grå og svart.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Tja, jeg leaset en hybrid en stund. Som virka tullete etter hvert, for det med å kjøre elektrifisert virka viktig etter hvert, og den ga seg mest ut for å være elektrisk. Litt som kardemommeboller som skal se ut som om det er kanelboller.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Jeg har for mye skam til å eie en dyr bil, men innerst inne ønsker jeg meg en gigantisk gangsterbil av typen BMW eller Geländewagen fra Mercedes. Jeg er opptatt av sikkerhet og batteri og bla bla bla, men dypt der inne vil jeg bare se fet ut.