REKONSTRUKSJON: Syv lagdommere på en benk, en politikvinne i Teslaen, og Arild Årmot (i sirkelen) bak den ene dommeren, helt til venstre.

«Fjernet ferskenstein»:

Arild ble frikjent for mobil­bruk etter denne episoden

Her står syv dommere på en trebenk og ser på, mens en politikvinne kjører forbi i en Tesla. Dermed ble Arild Årmot frikjent for mobilbruk.

Publisert Sist oppdatert
FRIFUNNET IGJEN: Arild Årmot.

Arild Årmot fra Bø i Telemark fikk bot da han i fjor sommer ble tatt i kontroll for å ha brukt mobiltelefonen under kjøring.

Årmot nektet, og ble frikjent i tingretten.

Men påtalemyndigheten anket, og tidligere denne uka ble det avholdt en svært spesiell rekonstruksjon utenfor tinghuset i Skien:

På bordet på to trebenker sto de syv dommerne i lagmanns­retten, to lagdommere og fem sivile meddommere, mens en politibetjent kjørte frem og tilbake i en Tesla Model 3, samme bil som Årmot har.

Den uvanlige hendelsen var et forsøk på å gjenskape situasjonen fra da Årmot ble tatt. Da satt to politibetjenter på en fjellknaus over veien, og hevder de så Arild Årmot bruke telefonen under kjøring.

Under kan du se Varden-fotograf Andreas Soltvedts video av opptrinnet:

Så ikke

Det var politiet selv som tok initiativ til rekonstruksjonen utenfor tinghuset. I forsøk på å få dømt Årmot til en bot på 12.000 kroner, kjørte politibetjenten flere ganger forbi lagmannsrettens dommere, mens hun holdt mobiltelefonen i hånden, på samme måte som politiet hevder Årmot holdt telefonen sin.

Men politiet og påtalemyndigheten oppnådde det motsatte at det de ønsket seg:

Lagmannsretten skriver i sin dom at dommerne hverken så skjermen, eller at den lyste opp, idet bilen passerte.

Lagmannsrettens dommere så heller ikke tommelen på skjermen, slik politiet hevder de gjorde under kontrollen. Rekonstruksjonen ble gjentatt flere ganger, med samme resultat.

Frifunnet

En enstemmig lagmannsrett har derfor frifunnet Arild Årmot for å ha brukt mobiltelefonen under kjøring.

Årmot selv har hevdet at han bare flyttet på telefonen fordi han skulle bli kvitt en ferskenstein.

Lagmannsretten påpeker at de to politibetjentene er erfarne, og lagmannsretten understreker at de stoler på politiets observasjoner.

– Men lagmannsretten kan heller ikke utelukke siktedes forklaring. Å flytte på telefonen innebærer ikke bruk av mobiltelefonen, skriver lagmannsretten.

7–0

Arild Årmot selv er svært glad for frifinnelsen. Han smiler så vi nesten kan høre det i telefonen, når Motor snakker med ham.

– Det bruser i kroppen, sier han, og fortsetter:

– Det er en lettelse å bli frikjent, spesielt siden det ble 7–0, sier han, og henviser til at alle syv dommerne enstemmig har frikjent ham.

Gjem telefonen

Men hva gjør man, dersom man trenger å flytte på mobiltelefonen mens man kjører bil?

Agder lagmannsrett kommer i dommen med et konkret forslag til landets bileiere:

– Lagmannsretten ser at det kan føre til vanskelige bevissituasjoner dersom politiet observerer en bilist som holder en mobiltelefon i hånden, og som lyser opp under kjøring. Det er denne saken et godt eksempel på, skriver lagmannsretten, før de konkluderer med følgende råd:

– Mobiltelefonen bør derfor gjennomgående ved kjøring plasseres i lukket rom, i en veske eller lignende.