MOBILDOM: En bilfører fikk frikjennelsen fra tingretten opphevet.

Tapte ankesak:

Frikjent bilfører dømt for mobilbruk

Tingretten mente politiets bevis ikke var gode nok. Men lagmannsretten konkluderte helt annerledes i ankesaken og dømte bilføreren for mobilbruk.

Publisert

Trøndelag tingrett avsa i sommer to oppsiktsvekkende frifinnelser i saker der politiet mente bilføreren hadde brukt mobiltelefonen under kjøring.

Nå er det ene av frifinnelsene omgjort etter ankebehandling i Frostating lagmannsrett.

«Lagmannsretten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at A 12. mars 2021 benyttet mobiltelefon under kjøring av bil ved at han tok den opp, løftet opp dekselet og trykket på skjermen ved bruk av tommelen», skriver lagretten om bevisresultatet som tingretten mente var for dårlig.

Sett av to politimenn

Bilføreren ble observert av to politibetjenter som sto i ulike posisjoner under en kontroll i Johan Falkbergets vei på Røros.

Den ene betjenten observerte bilføreren forfra og forklarte at han gjennom den store frontruta på varebilen så sjåføren ta opp en svart mobiltelefon, åpne dekselet og trykke på mobilen med tommen før han la den ned.

Da han vinket bilen inn til siden, fikk han beskjed fra den andre betjenten som fra en annen vinkel hadde observert at bilen på et tidspunkt beveget seg mot midtlinjen, før den korrigerte kursen med en brå bevegelse.

Han «tolket at dette slik at føreren av bilen måtte foreta en rask manøver for å rette opp bilen etter en kort tids uoppmerksomhet», heter det i dommen.

Fikk tilbud

I tingretten la dommeren vekt på bilførerens forklaring om at han bare hadde brukt det integrerte utstyret, og at mannen hadde tilbudt politet å undersøke aktiviteten på telefonen.

I lagmannsretten forklarte politibetjenten at han tok ikke imot telefonen fordi han opplevde å få denne presset opp i ansiktet sitt.

Høyesterett har tidligere tolket en «bevisst bevegelse av ... mobiltelefonen for å se tekst av noe slag» som bruk av mobiltelefon under kjøring – inkludert å trykke på mobilen for å sjekke klokka.

Lagmannsretten var ikke i tvil om at sjåføren på Røros hadde brutt mobilparagrafen i vegtrafikkloven og dømte ham til en bot på 6000 kroner.