TROR PÅ ELBIL-LØFT: Jim Farley, styreformann og konsernsjef i Ford Motor Company.

Øker salget, taper penger:

Ford har tapt 27 milliarder på elbiler i år

Fords elbil-divisjon hadde et underskudd på 1,1 milliarder dollar i andre kvartal, og har tapt 2,5 milliarder dollar (ca. 27,5 milliarder kroner) første halvår.

Publisert

Både omsetning og salgsvolum (ned 23 prosent) falt i andre kvartal. 

Under sin resultatfremleggelse natt til torsdag sa Ford at tapene i hovedsak skyldes to ting: lavere volumer og priskrigen som raser i elbilindustrien.

Ford venter underskudd for Model e, som deres elbildivisjon heter, i samme størrelsesorden i andre halvår.

Vet hvordan

Fords toppsjef Jim Farley mener like fullt han har oppskriften på hvordan selskapet skal klare å gjøre elbilproduksjon profitabelt, nemlig gjennom utvikling av en ny plattform for bruk i lavprisbiler.

Ford har hatt et utviklingsprosjekt for en slik plattform gående en stund, et prosjekt det har vært knyttet mye hemmelighold rundt.

– Teamet har tatt en helt annen tilnærming til oppgaven, og lager et annerledes produkt til en annerledes pris, med et mye mindre batteri med en annerledes kjemi, sa Farley om prosjektet under en investorpresentasjon i vinter.

Nummer to

Selv om regnskapstallene er røde, har Ford vokst til en nummer to-posisjon blant USAs elbilprodusenter i volum, bak Tesla. Med 23.957 solgte biler slo de rivalen GM med vel 2000 biler.

FORDs BESTSELGER: Ford Mustang Mach-E.

Ford solgte 12.645 Mustang Mach-E, 7902 F-150 Lightning og 3410 E-Transit i kvartalet.

PS: For butikken i sin helhet kunne Ford presentere kvartalstall som viste samlede inntekter på 47,8 milliarder dollar (ca. 527 milliarder kroner), seks prosent over analytikerestimatene, mens overskuddet var på 1,8 milliarder dollar (ca. 19,9 milliarder kroner).