Det betyr at de plasserer bilen i samme katastrofeklasse som Fords undermerke Edsel, en skuffelse av dimensjoner fra slutten 1950-tallet, som bare var på markedet et par år.
Andre kandidater i denne kategorien er Ford Pinto, som hadde en lei tendens til å eksplodere, DeLorean DMC-12, som kjørte selskapet konkurs og eieren i fengsel for narkotikarelaterte forbrytelser, og Pontiac Aztek fra starten av 2000-tallet, en SUV som var så merkelig at ingen ville ha den – og som gjerne vinner kåringen om tidenes styggeste bil.
– Det er på nivå med Edsel. Voldsomme ambisjoner, som har blitt en stor fiasko, sier Eric Noble, president for konsulentfirmaet CARLAB og professor ved ArtCenter College of Design i Pasadena, til Forbes.
Annonse
Veldig langt unna målet
Salgstallene antyder at Cybertruck faktisk gjør det mye dårligere enn Edsel, et navn som har blitt synonymt med produktfiasko.
Ford håpet å selge 200.000 Edseler i året da det kom på markedet i 1958, men klarte bare 63.000. Salget raste i 1959, og Edsel-merket ble lagt ned i 1960.
Musk mente at Cybertruck kunne nå 250.000 årlige salg. Tesla solgte rett under 40.000 i 2024, sitt første hele år. Det er heller ingen tegn på at volumet øker i år. Salget har gått ned i januar og februar.
I november 2023 sa Musk at Tesla hadde en ordrebank på én million Cybertruck, og Austin Gigafactory ble bygd ut for å kunne produsere 250.000 enheter i året.
Det er i tillegg lite sannsynlig at markedene utenfor USA kan bidra til salg. Biltypen, en stor pickup, er ikke noe for europeiske veier. Slik bilen er, vil den også ha problemer med å bli godkjent i EU, selv om det lar seg gjøre å privatimportere den.
Men det er ingen ting som tyder på at den kommer til Europa gjennom Teslas egne butikker.
Heller ikke eksport
Analytikere tror heller ikke at den vil finne særlig med kunder i Kina, og det gjør den altså heller ikke i pickupens hjemland.
Årsaken som trekkes fram, er at bilen rett og slett ikke er konstruert med tanke på hva kundene vil ha.
– Alt fra lasteplanet til førerhuset, til ytelsen og alle slags utfordringer med pickup-truckens bruksområde. Bilen er rett og slett ikke tilpasset en pickup-kjøpers behov, sier Noble.
SKARPE KANTER: Cybertruck er laget i rustfritt stål, et material som i liten grad lar seg bøye.Foto: PETER RAAUM
Årsaken til bilens spesielle design er bruken av karosseriplater i rustfritt stål. Tanken bak skal ha vært at bilen da ikke trenger lakk, noe som betyr besparelser i produksjonen – men også helt spesielle utfordringer, da rustfritt stål i liten grad lar seg bøye.
– Her tror jeg de bommet på hva som lønner seg. De siklet over å ikke bruke 200 millioner dollar på et lakkeringsanlegg, men de har sannsynligvis brukt like mye på å få rustfritt stål til å fungere, sier Glenn Mercer, som leder det Cleveland-baserte rådgivningsfirmaet GM Automotive.
En problemstilling som historien kunne fortalt dem noe om. Delorean DMC-12 var laget i samme materiale.
Annonse
Vits
Mercer trekker også fram et annet paradoks med Cybertruck. De andre modellene til Tesla kan bruke mange av de samme delene og teknologi, med Cybertruck dette i mindre grad tilfelle.
Prisen ble også noe helt annet enn det Musk først sa. I 2019 var det snakk om en startpris på 39.900 dollar. Da den kom på markedet, var prisen 82.235 dollar, før en eventuell skattekreditt på 7500 dollar, som president Trump har lovet å fjerne.
Som om ikke det er nok, har det også oppstått en rekke tråder i sosiale medier der Cybertruck kjører seg fast, og blir hjulpet løs av vanlige pickuper, gjerne tagget med «Cybertruck fail».
Bilen har rett og slett blitt en slags vits, og da hjelper det i hver fall ikke at Cybertruck har hatt åtte tilbakekallinger i løpet av 13 måneder, den siste for karosseriplater som faller av.
– I motsetning til tidligere bilflopper, som bare så latterlige ut eller solgte dårlig, er Musks truck også et fokuspunkt for globale Tesla-protester, fyrt opp av milliardærens jobbkutt knyttet til DOGE og MAGA-politikk, skriver Forbes.