STØRST: Teslas markedsandel i USA går ned, men de er fortsatt desidert størst av elbilprodusentene.

Fortsatt vekst:

Elbiler i USA: Tregere, men rekordhøyt salg

Til tross for at elbiler jevnt over er dyrere enn bensinbiler, er det stadig flere amerikanere som velger elektrisk.

Publisert

Salget av elbiler i USA er på vei mot et rekordkvartal, ifølge prognoser fra Cox Automotive, som ble offentliggjort onsdag. Dette til tross for en svak prestasjon fra Tesla de siste tre månedene, melder Insideevs.

Cox anslår et elbilsalg på 338.844 i tredje kvartal i år, en økning på åtte prosent sammenlignet med samme periode i 2023. Noe som vil gi elbilene en andel på ni prosent av totalmarkedet.

Reviderte prognosen

– Historien er at det er jevn etterspørsel, i et tregere tempo, men likevel rekordhøyt salg, sier  Stephanie Valdez-Streaty, Coxs direktør for bransjeinnsikt.

Cox anslår at 1,3 millioner elbiler vil bli solgt i USA i år, en liten økning fra 1,2 millioner i 2023. Tidligere i år reviderte de ned prognosen fra 1,7 millioner enheter, grunnet tregere elbiladopsjon og en økning i salget av hybrider.

En av årsakene til en fortsatt stigning i elbilsalget i USA er at et sett av insentiver gjør det fordelaktig å lease elbiler. Dette har ført til en stor vekst av denne eierformen. 

Bruktmarkedet for elbiler er også i vekst.

Høye priser på elbiler er den store hindringen. Elbiler er fortsatt betydelig dyrere enn bensindrevne biler. Samtidig opplever General Motors og Kia vekst i elbilsalget, mens Tesla faller. 

Tesla nedgang

Cox tror Teslas salg i USA vil falle med 7 prosent fra kvartal til kvartal. Firmaet anslår at Teslas salg i tredje kvartal blir 152 829, ned fra forrige kvartals 164 264. Teslas salg falt også på årsbasis i første og andre kvartal.

Samtidig er Tesla det desidert største elbilmerket i USA, med et salg som så langt i år står for en andel på 49,4 prosent blant elbilene. Tendensen er dog minkende, i august var andelen 44 prosent.

Cox peker på at Tesla er sårbare, med bare to volumodeller. Hvor den ene, Model Y, ikke har fått noen visuelle oppgraderinger siden den kom for salg i USA i 2020.

Cox tror elbilsalget som helhet vil fortsette å øke, spesielt når flere, og viktigst av alt, mer prisgunstige modeller, kommer på markedet i de kommende månedene og årene.