GIKK FRI: – Retten minner om det strenge beviskravet som gjelder i strafferetten, skriver tingretten i dommen. Bildet er en ren illustrasjon.

Frikjent for mobilbruk:

Stoppet for mobilbruk – politiet sjekket ikke om han hadde telefon

Drosjesjåføren ble bøtelagt for mobilbruk, men hevder han ikke engang hadde mobiltelefonen i drosja. Den var gjenglemt på drosjesentralen, sa han i retten.

Publisert Sist oppdatert

Den 54 år gamle drosjesjåføren ble stoppet da han og en pasient som var passasjer, kjørte gjennom en bygd i Nordland i fjor vår.

Politiet var ute på kontroll, og like etter at drosjesjåføren passerte politikontrollen, kom politibilen med blålys opp på siden, og ba ham stoppe.

Drosjesjåføren hevdet at han ikke brukte mobiltelefonen, men at han i stedet registrerte pasienten på datasystemet i bilen, slik han er forpliktet til ved pasienttransport.

– Hadde ikke mobil

Drosjesjåføren nektet å godta bot. Dermed ble det rettssak, og i rettsmøtet i Salten og Lofoten tingrett hevdet han at han ikke en gang hadde mobiltelefonen i bilen da han ble stoppet.

Han fortalte at han hadde glemt den igjen på drosjesentralen, hvor han fant den igjen senere på dagen.

Politiet spurte aldri om å få se mobiltelefonen, da de stoppet mannen. I retten ble ikke engang politiets representant som stanset drosjesjåføren, ført som vitne. Dermed kunne ikke retten spørre vedkommende om drosjesjåføren hadde med seg mobiltelefonen sin.

Drosjesjåføren ble frikjent.

– Retten minner om det strenge beviskravet som gjelder i strafferetten, skriver tingretten i dommen sin.

7450 kr

Fra 1. mars i 2022 steg satsen for ulovlig mobilbruk fra 5000 kroner til 7450 kroner. Fra 1. mars i år forventes satsen å øke ytterligere.

Dersom du ikke aksepterer boten når du stanses, blir den høyere dersom det blir rettssak og du blir dømt. I tillegg må du normalt betale saksomkostninger for rettssaken i tillegg.

Påtalemyndigheten i saken mot drosjesjåføren krevde at han skulle idømmes 8900 kroner i bot, og 2000 kroner i sakskostnader.