DIGITAL LÆRER: Trondheim-selskapet Way er Norges eneste simulatorbaserte trafikkskole.

Tester i simulator:

– Digital kjørelærer like bra som en ekte

Kjøreopplæring i en simulator kan bidra til å trene opp tryggere sjåfører. Et nytt NTNU-prosjekt utfordrer den klassiske kjøreskolen.

Publisert

– KI-sjåførlæreren er fullt på nivå med en menneskelig kjørelærer når det kommer til systematisk evaluering av elever, sier Odd Erik Gundersen, som er førsteamanuensis ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU, i en artikkel på Gemini.no, en nettside med forskningsnytt fra NTNU og Sintef.

Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU, IT-selskapet Virtur, og Way i Trondheim, som er Norges eneste simulatorbaserte kjøreskole.

Med en simulator er det enkelt å skreddersy opplæringen, i tillegg til å trene på krevende situasjoner som ikke planlegges i ordinære kjøretimer – som at det plutselig kommer dyr ut i veibanen.

NTNU-forskerne mener systemet de har utviklet gir en mulighet til å gjøre kjøreopplæringen bedre. De har laget 477 kjørescenarier for tre ulike trafikksituasjoner – med blant annet forbikjøringer, bykjøring med større lyskryss, og rundkjøringer og ulike vikepliktsituasjoner.