NAF-rådgiver Benny Christensen er en av dem som følger godt med.
– Jeg fant muselort på arbeidsbenken i garasjen og fikk lettere hjertebank, forteller han.
Resultatet: Nå står det musefeller både utenfor og inni bilen hans.
Men det er mer å tenke på.
– Fjern gammelt sjokoladepapir, matrester og smuler. Støvsug bilen. Rydd ut alt av mat. Dette gjelder jo særlig bobiler. Ikke ha poser med «Rett i koppen» stående, engang.
Annonse
Husk redemateriale
Mus setter også pris på mer enn det du og jeg tenker på som mat. Blant annet sanker de materiale til reder.
– De liker tepper, seter, pussegarn, isolasjonsmateriale og ledningsnettet. En her i NAF fikk til og med gnaget over vindusspylerledningen på sin nye Volvo XC90, sier Christensen.
Det kan med andre ord bli litt av en ryddejobb. Og den kan koste.
– Skader fra mus kan bli ufattelig dyrt. Ledningsnettet på nye biler kan ikke alltid skjøtes, da blir det en stor jobb. Jeg vet også om et tilfelle der mus gnagde over en registerreim, resultatet ble full topplokk-overhaling. Fiat-eieren startet bilen, så gikk den i 15 sekunder.
Christensen har bilene sine i en garasje han er innom hver dag. Der har han også strøm, slik at det er mulig å montere musejagere med høyfrekvent lyd. Så heldige er ikke alle. Noen må kanskje leie plass på en låve. Da blir forholdsreglene enda viktigere.
– Ellers får man bare håpe at musene liker høy bedre enn bilene. Og kanskje oppfordre bonden til å skaffe seg en katt, sier NAF-rådgiveren, som gjerne skulle hatt en «garasjepus» selv.
Sjekk innimellom
Flere forsikringsselskaper har sendt ut advarsler. If har gjort dette til en årviss øvelse, og i år understreker selskapets pressesjef Sigmund Clementz at problemet i aller høyeste grad også gjelder elbiler.
– Alle moderne biler er stappfulle av ledninger og elektronikk som frister musene, uansett om det er en elbil eller en fossilbil. Så det er lurt å passe på, sier han.
Rådene hans likner det Christensen lister opp: Få ut alt som minner om mat, legg polergarn og liknende i esker, bruk feller og høyfrekvente lyder.
Pluss: Husk å kontrollere tilstanden fra tid til annen.
– Særlig hvis du har bobil og campingvogn på lagring, er det det viktig at du er innom jevnlig for å sjekke. Er det museparty i campingvogna over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz.
Annonse
Bare seks millimeter!
Frende forsikring, ved bygningsekspert Øystein Øren, er mest opptatt av hus i sine advarsler. Men selskapet minner om noe som er høyst relevant også her – gnagerne trenger ikke mye plass for å kunne ta seg til rette.
Mus kan ta seg gjennom spalter som er bare seks millimeter brede, rotter trenger tolv.
Ellers er nettet og Facebook-tråder fulle av råd, av mer eller mindre god kvalitet. Mange nevner salmiakk i sagmugg, noen minner om at det i hvert fall ikke blir enklere for mus om man setter bilen på bukker, noe som også skåner dekkene gjennom vinteren. Andre igjen har tro på einerkvister, sølvpapir og alt som likner på ormer.
Diverse hjelpemidler som musebørste og musestopp nevnes også.
Og i hver eneste tråd dukker forslaget «bilde av eksen» opp.
Vi kan slett ikke gå god for det siste, og heller ikke alt av det ovennevnte.
Husk for eksempel at en mus kan hoppe ganske høyt, og pass for all del på at du ikke plasserer gift eller feller slik at kadavrene blir liggende på feil sted for lenge.
Ett råd kan vi likevel gå god for, basert på egen erfaring: Elektroniske musefeller som kan ta unna mer enn én besøkende. Men også disse krever tilsyn. De kan bli fulle, og batteriene varer ikke fryktelig lenge i kulda.
Benny Christensen er teknisk konsulent i NAF Advokat. NAF er Motors eier og utgiver. Motor har full redaksjonell frihet, i tråd med Redaktørplakaten.