TEK-TRØBBEL: Svensk politi sliter med teknologien i sine nye Volvoer, her fra venstre en EX40. XC60 og V90.

Svensk UP forklarer:

Derfor kjører svenskene saktere enn før

Bilistene holder stadig lavere fart på svenske veier. Elbilene og sparsomme sjåfører er forklaringen, mener svensk UP.

Publisert

– Folk kjører faktisk langsommere enn før, men det betyr ikke at de har blitt mer lovlydige. Det skyldes derimot at de kjører elbiler, som drar for mye strøm hvis du kjører fort. 

Sjåførene er ikke mer lovlydige, men mer sparsomme, sier Erling Andersson, som har nasjonal samordningsansvar for det svenske trafikkpolitiet, til Carup.

Sliter med politibiler

Politiet nappet lappen fra 19.566 svenske bilister i første halvår, en svak økning på 2,6 prosent. Men det var en nedgang på fem prosent for råkjøring.

Og kanskje er det elbiler som må gjøre jobben, om svensk politi skal vinne kampen om bedret trafikksikkerhet.

For samme Andersson melder til samme Carup at det er så mye feil med politiets nye utrykningsbiler fra Volvo at de ikke vet hvor de skal begynne for å få ryddet opp.

Mye av det avanserte utstyret i de nye bilene – blant annet fartsmålerne – virker nemlig ikke. Politiet har fått radar- og kamerautstyr installert i 2200 eksemplarer av XC60 og V90, men det virker ikke som det skal.

Personvernproblem

Teknologien skulle gjøre det mulig å fotografere fartssyndere i alle biler som er innenfor en viss avstand av politibilen, også de som kjørte i motsatt retning. Med den gamle løsningen kunne politiet bare registrere farten på biler som kjørte i samme retning.

Bilenes mulighet til å gjøre opptak 360 grader rundt kjøretøyet er ikke helt uproblematisk av personvernshensyn heller, viser det seg. Svensk lovverk avskjærer muligheten til slik bruk i sivile biler, og bare folierte kjøretøy som har skiltet informasjon om muligheten til opptak, får bruke utstyret.