

Debattinnlegg om elbilreklame:
– Det er regler for dopapir – men ikke for elbiler
I Norge er du sikret bedre informasjon når du kjøper dopapir enn når du kjøper elbiler, skriver Thor Egil Braadland i NAF.
Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for innsenderens meninger. Ønsker du å sende et leserinnlegg til Motor? Send til redaksjonen@motor.no
Det er lite kjent at i Norge har vi en forskrift som regulerer salg av dopapir. Visste du at det ikke er lov til å selge en pakke med «opptil 100 meter» dopapir? Dopapir skal oppgis med en pris per 100 meter, og hva den rullen koster, slik at det framgår tydelig hvor mange meter det faktisk er på rullen du kjøper.
Loven er ganske smart. Framfor å få 80 meter (som også er «opptil 100 meter»), får man vite nøyaktig hva man betaler for.
Prisopplysningsforskriften, som den heter, har to umiddelbare fordeler: Den gjør det lettere for forbrukeren å sammenlikne prisene. Den gjør at forbrukeren nøyaktig vet hva man får for pengene.
Disse reglene gjelder ikke bare for dopapir, de gjelder også tørkerull, matpapir, bakepapir, teip og aluminiumsfolie.
Men de gjelder ikke for elbiler.
I motsetning til dopapir selges og annonseres elbiler fortsatt med en rekkevidde som er «opptil» og en ladefart som er «maksimalt».
Les flere elbilsaker:
-
Hyundai-problemer:
Batteriet kollapset midt på veien
– Det var en dramatisk og skremmende opplevelse. Bilen ble totalt mørklagt, forteller Olav Hjalmar Holm.
-
Alfa Romeo:
Junior kommer med 4x4, men ikke til Norge
Alfa Romeos Junior er straks i norske butikker, og vinterlandet Norge liker firehjulsdrift, men det er enkel grunn til at den versjonen ikke kommer hit.
-
Volvos balansegang:
– Mange bilfabrikanter kommer til å gå under
Volvo-sjef Jim Rowan er mer frustrert enn forbannet, men ser et slags lyspunkt: – Mange fabrikanter vil gå under. De som nå klarer seg, vil ha fordelen av færre konkurrenter.
-
Tar igjen:
Nå slår Canada tilbake mot Elon Musk
Canadiske delstater innfører tiltak som går ut over Tesla.
-
Elbilene løfter salget:
En tredel av Cadillacs salg er elektrisk
Amerikanske Cadillac går mot strømmen og har en stor vekst i salget av elbiler.
-
Resirkulering:
Skal gi kasserte batterier et nytt liv
Det er mange år siden Nissan startet salget av Leaf i Norge, nå skal de sikre at batteriene blir utnyttet når bilene er ferdig med dem.
-
Elbilandelen:
Danmark nærmer seg Norge
Insentiver har gjort at elbilsalget i Danmark skyter fart.
-
Lanseres innen to år:
Vi er 99,9 prosent sikre på at du ikke gjetter hva dette er
Lanseres som «en helt ny elektrisk kompakt-SUV som vil heve seg over konkurrentene» – og den er ikke kinesisk, amerikansk, japansk, tysk, italiensk, fransk eller sørkoreansk.
-
Elbilbestand:
Model Y har passert Leaf
I lang tid har Nissan Leaf vært den mest utbredte elbilen på norske veier, det er den ikke lenger.
-
Endelig tilbake:
Stor bil med lav pris fra Mazda
Uten elbiler med skikkelig rekkevidde har Mazda manglet produkter som nordmenn vil ha de senere årene. Nå prøver de seg med en stor sedan, som mangler noe annet folk flest ønsker.
- Visste du at rekkevidden for én og samme modell kan variere med hva slags utstyr du får? Spesielt kan dekkene påvirke rekkevidden negativt. Derfor annonseres gjerne elbilene med en rekkevidde som er «opptil», ikke «fra–til»
- Visste du at elbiler kommer med to offisielle rekkevidder? Den ene er rekkevidden for bykjøring, den andre for landeveiskjøring. Det er det siste tallet som er mest relevant for norske forhold, men det er det første tallet som er høyest. Gjett hva det er mest fristende å annonsere med, og slenge på et «opptil»?
- Visste du at forhandlerne ikke gir deg forpliktende tall for vinterrekkevidde på elbilen? Det er en kjent sak at elbilene mister rekkevidde om vinteren – men NAFs rekkeviddetester av elbiler viser at tapet varierer fra fire til 32 prosent. Hvordan informerer forhandlerne om dette? NAF kjenner ingen eksempler på at forhandlerne oppgir en vinterrekkevidde på en så forpliktende måte at du har klagerett om du ikke er fornøyd. Her er det i beste fall «opptil» og «maksimalt» som gjelder.
- Mange trenger å hurtiglade elbilen langs veien – men ladefart varierer veldig mellom ulike elbil-modeller. Hvor raskt lader den bilen du er mest interessert i? NAF sine ladetester viser at det spørsmålet er det få gode svar på, før man selv tester ladefarten – fordi hvordan sammenlikner man egentlig ladefart når forhandlerne oppgir en «maksimal» ladefart, mens den reelle ladefarten ligger under denne maksfarten størstedelen av tiden?
Det er ganske utrolig å tenke på at vi har en forskrift som regulerer dopapir, men ikke hvor mye rekkevidde eller hva slags ladefart du kan forvente når du kjøper en elbil til flere hundre tusen kroner.
Seks krav
NAF har derfor tatt initiativet til å få på plass bedre regler for kjøpsinformasjon for den som skal kjøpe elbil.
De seks kravene vi har lansert sammen med Forbrukerrådet er:
1. Oppgi rekkevidde for kombinert kjøring, ikke blandet kjøring. Det er det første tallet som er mest relevant å sammenlikne med.
2. Oppgi realistisk rekkeviddetap om vinteren. Fordi rekkeviddetapet varierer mellom fire og 32 prosent mellom ulike modeller.
3. Oppgi rekkevidde basert på utstyrsnivå: Utstyrsnivået påvirker rekkevidden. Rekkevidden vør derfor oppgis som «fra x km til y km, avhengig av utstyrsnivå», ikke «opptil y km».
4. Oppgi netto batterikapasitet. Netto batteristørrelse er den reelle batteristørrelsen, som er brutto batteristørrelse minus sikkerhetsmarginer. Noen annonserer med brutto batteri, som gjør at bilen ser bedre ut enn den egentlig er.
5. Oppgi ladetid fra 10 til 80 prosent. Det varierer mye hvordan ulike forhandlere oppgir ladetiden. Noen forhandlere oppgir tiden det tar å lade batteriet fra 0 til 80 prosent, noen oppgir tiden fra 10 til 80 prosent, mens andre igjen oppgir hvor langt du kan kjøre på å lade i 25 minutter. Det gjør det umulig å sammenlikne mellom modeller.
6. Oppgi ladekurven. Omtale av «opptil» ladeeffekt er populært i reklamene for elbil – men de færreste elbiler lader med denne effekten, annet enn i korte perioder. Oftere går det langsommere etter hvert som batteriet fylles. Ladekurven viser hvordan bilen lader [i kW] etter hvert som batteriet fylles, og gir en realistisk tegning av ladefarten mens du lader.
Dette innlegget ble først publisert i Dagens Næringsliv 24. mars.
Kjør debatt!
-
DEBATT:
Bilveteran refser Årets bil: «At de tør!»
Sjelden har jeg vært så glad over å lese feil: Først ved andre gjennomgang så jeg at det sto Årets bil i Europa: «På tide å stille spørsmål ved Euro NCAP».
-
DEBATT:
«Elbiler truer trafikk- og rettssikkerheten»
Myndighetene hopper for raskt til «førerfeil» når teknisk svikt er sannsynlig årsak til elbil-ulykker. Hvor lenge kan vi godta at politiet henlegger slike saker, når loven krever at biler skal være så sikre som vi «med rimelighet» kan forvente?
-
Debatten om momsfritak:
Advarer mot å heve elbilavgiftene for raskt
Bør elbilenes momsfritak fjernes når de utgjør over 90 prosent av nybilsalget? Tidligere klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) maner til forsiktighet.
-
DEBATT:
Hvorfor er 95 prosent elbil bra nok?
Momsfritaket har vært viktig, men har begrenset effekt når elbilandelen i nybilsalget nærmer seg 100 prosent. Nå bør blikket i større grad rettes mot bruktbilmarkedet og bilparken som helhet.
-
DEBATT:
Full moms på elbiler? Så enkelt er det ikke
Andreas Halse er fornøyd med elbilpolitikken. Det er det all grunn til å være. Og det er riktig at elbilen vinner, men det gjenstår noe før vi er i mål.
-
DEBATT:
Tre bedre grunner til at elbil ikke skal ha full moms nå
Når Andreas Halse forklarer det høye elbilsalget med de lave avgiftene, er det klare grunner til å ikke røre elbilmomsen nå. For selv om tiden jobber for elbilen, må myndighetene ha is i magen til å stå løpet ut.
-
DEBATT:
Fire grunner for full moms på elbiler nå
Avgiftsfritak og bruksfordeler har vært avgjørende for et elbilsalg som Norge har all grunn til å være stolt av. Men nå er tiden moden for å innføre full moms på elbilene.
-
DEBATT:
Sleivspark i elbil-debatten
Vi setter stor pris på engasjementet og meningsmangfoldet som vekkes i bransjen rundt statsbudsjett og bilavgifter. Men håper at debatten ikke reduseres til upresise sleivspark.
-
DEBATT:
Gir Motor oss grundige og objektive biltester?
Motor utelater sentrale opplysninger som kan bidra til å gi et sannere og mer fullstendig bilde av bilene de tester og omtaler, skriver innleggsforfatteren.
-
Debatt:
Er dette en sliten bruksbil, hobbybil eller veteranbil?
Å definere bilen på bildet er nærmest umulig, skriver Bjørn Fjellmosveen i dette leserinnlegget.