NEDERST: Kjennemerket på Alfa Romeo Junior går i flukt med den nederste delen av karosseriet.

Dette sier regelverket:

Er dette kjenne­merket plassert for lavt?

Om ikke lenge kommer den første elektriske Alfa Romeo-modellen til Norge. Her har merket gått bort fra et sideplassert kjennemerke, nå er det lavt som gjelder.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært flere reaksjoner på at kjennemerket på Alfa Romeo Junior, som er snart er klar for Norge, må være plassert for lavt. Det har vært påpekt at kravet er at kjennemerket skal være plassert minimum 25 centimeter over bakken, noe det helt opplagt ikke er på Junior.

– Plassering av kjennemerker er mer komplisert å forklare enn vi kanskje skulle tro, sier Arne Amdahl Bakkevig, teknisk fagrådgiver i Statens vegvesen.

Foran var nasjonalt

Regelen har nemlig forandret seg over tid.

I forskrift om bruk av kjøretøy, § 2-14, står det: Kjennemerke foran skal være plassert slik at høyden fra vegbanen til nederste kant av kjennemerket er 25 centimeter eller mer. Høyden fra vegbanen til øverste kant skal være mindre enn 80 centimeter.

Les også: Prøvekjøring av Alfa Romeo Junior Veloce

I det felleseuropeiske regelverket var det tidligere kun kjennemerke­plassering bak som var regulert, mens det foran var nasjonalt regulert.

I oktober 2022 ble denne EU-forordningen erstattet av en ny.

– I den nye forordningens vedlegg III er det beskrevet krav til flate for plassering av kjennemerke både foran og bak. Det vil si at for biler som er typegodkjent fra og med 1. oktober 2022, vil det være det felleseuropeiske regelverket som stiller krav til plassering av kjennemerke både foran og bak, sier Bakkevig.

Her beskrives det at nedre kant på fremre kjennemerke skal være minst 100 millimeter over bakken, altså 10 centimeter.

– Det vil si at i den nye forordningen tillates kjennemerker å være plassert lavere enn i de eldre bestemmelsene.

Også i Norge

Denne nye reglen gjelder også i Norge.

Nøyaktig avstand fra skiltet til bakken har ikke den norske importøren av Alfa Romeo full kontroll over, de har ennå ikke fått inn noen biler til Norge. Men de kjenner til bakkeklaringen, som blir omtrent det samme, i og med at skiltet sitter så lavt.

– Vanlig Junior har 20 centimeter. Veloce, som den med 280 hestekrefter heter, er senket 2,5 centimeter mer, sier Stian Gihle, kommunikasjonssjef hos den norske importøren.

Det betyr med andre ord betyr at skiltet på Alfa Romeo Junior er innenfor det nye regelverket.