BØRSTEVASK: Her er børstene i full gang med å vaske en bil i et vaskehall.
BØRSTEVASK: Her er børstene i full gang med å vaske en bil i et vaskehall.

Kontroversielt bilvask-råd:

Advarer mot vaskehall med børster

Norges største bilimportører er krystallklar i sine vaskeråd: – Unngå i størst mulig grad vaskeanlegg, i hvert fall vask med børster, sier kommunikasjonssjef Morten Moum.

Publisert Sist oppdatert

Våren er bilvasketid.

Vinterens skitt og salt skal vekk.

Men en av landets ledende bilimportører rykker nå ut med en advarende pekefinger.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">ADVARER</span>: Morten Moum i Møller.
ADVARER: Morten Moum i Møller.

– Maskinene har blitt mye bedre og mer skånsomme, og all vask er bedre enn ingen vask. Men vi anbefaler alle å styre unna maskinvask med børste så langt det lar seg gjøre, fordi det sliter veldig på lakken og fordi du ikke kommer til over alt, sier kommunikasjonssjef Morten Moum i Harald A. Møller.

Til nød kan man vaske bilen i maskinvask uten børster, mener Møller.

– Om du skal vaske bilen din i et vaskeanlegg, noe vi mener du i størst mulig grad bør unngå, anbefaler vi at du velger en børsteløs vask, sier Moum.

1000 biler skades

Forsikringsselskapet Gjensidige anslår at det årlig er 500-1000 biler som skades i landets vaskehaller.

Gjensidige alene har rundt 200 slike skadesaker årlig.

I vinter skrev Motor om Milan Zangana som opplevde å få skader for 180.000 kroner på den splitter nye bilen sin, etter å ha vasket den på en servicestasjon i Oslo.

Vaskeriper

Harald A. Møller, som importerer både Volkswagen, Skoda, Audi og Seat til Norge, har lenge vært kritiske til vaskehaller og maskinvask av bil.

– Maskinvask kommer ikke til på steder som bak speil, nederst på støtfangere, rundt viskere, oppunder håndtaket på bakluken, ved skiltlys og i dørkarmer. Dessuten blir det fort vaskeriper og slitasje på lakken, noe som blir spesielt godt synlig i sola, sier Moum.

– Robust lakk

Gjør heller håndvask, mener Møller.

– Vasker du bilen for hånd med svamp og kvalitetsprodukter, er du skånsom mot lakken samtidig som du kommer til over alt. Vår anbefaling er derfor helt klart å vaske bilen for hånd. Det er heller aldri dumt å sette bort oppgaven til profesjonelle fagfolk av og til, for eksempel nå på våren.

Møller understreker at det ikke er for dårlig lakk som er årsaken til vaskerådene, ifølge Moum.

– Lakken som benyttes i dag er robust og laget for å tåle det som følger med et langt liv på veien. Likevel er det med lakken som med stort sett alt annet, godt vedlikehold er avgjørende og nøkkelen for å bevare den i god stand.

<span class="font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">DROPP HALLEN:</span> Velg børsteløs hvis du må vaske i vaskehall, men håndvask er best, mener bilimportøren Møller.
DROPP HALLEN: Velg børsteløs hvis du må vaske i vaskehall, men håndvask er best, mener bilimportøren Møller.