Frank Dunvold styrer RSA, selskapet som har importert og forhandlet Suzuki siden 1983. I dag har de også Isuzu, samt de to kinesiske merkene Maxus og BYD, i modellutvalget.
Nylig kunne han presentere nykommeren Suzuki Across, som i det store og hele er en Toyota RAV4 med noen små Suzuki-detaljer.
Med folkelig framtoning og firehjulsdrift, passer modellen godt til filosofien Dunvold og selskapet hans jobber etter.
Dunvold tror disse modellene blir de siste som forsvinner fra nybilregistreringslistene til fordel for de helelektriske.
– Det er to faktorer som forsinker fossilbilens død: Enkelte kunders lojalitet til et merke eller en forhandler. Og bilene som dekker spesielle behov, som for eksempel firehjulsdrift til en pris for folk flest, sier Dunvold.
Selv kaller han det ubeskjedent Suzuki-segmentet. Og utdyper:
– Produsenter som ikke dekker unike behov, slik vi gjør med firehjulsdrift i lavere prisklasse, vil slite. Det er i dag nærmest umulig å selge en bil av standard størrelse med tohjulstrekk. Der regjerer elbilene. Det er bare å se på hva produsenter som VW, Nissan og Mitsubishi har solgt – og ikke solgt – de senere årene.
– Mange verken vil eller kan betale over 600.000 for en elbil med firehjulsdrift. I dag må du opp på en Tesla Model 3 til over en halv million for å få firehjulsdrift. Den dagen en elbil dekker det samme behovet som en fossilbil, vil elbilen vinne. Men det er en stund til, påpeker Dunvold.
– Hvor lenge?
– Om 10 år er det ikke mange fossilbiler igjen. Da har alle importører et godt utvalg av elbiler.
Annonse
Samme avstand
Dunvold er forberedt på at det vil komme avgifter også på elbiler.
Men han tror avstanden opp til fossilbilene vil forbli den samme.
– Så lenge det er bred politisk enighet om at elbiler skal være avgiftsgunstige, enten det er fordi man er mot avgifter eller fordi man er opptatt av miljøet, så vil elbilene ha en stor fordel.
I andre land derimot, vil elbilen forbli vesentlig dyrere de nærmeste årene.
Forsvare interesser
– Norge vil alltid være annerledes fordi vi ikke produserer biler selv, hevder han.
– Et land vil beskytte og forsvare sine egne interesser, og inntjeningen vil alltid være viktigst.
– Store produsenter som tyske Volkswagen og franske PSA (Peugeot, Citroën, Opel og DS, red. anm.) vil alltid si de politisk korrekte tingene om elbilenes utvikling, men det er fossilbilene de tjener på. Så på kammerset brukes det nok andre ord. Der handler det om å tjene penger, sier Dunvold.
Han tror heller ikke det blir helhjertet satsing på elbiler før de europeiske bilprodusentene får kontroll på egen batteriproduksjon.
Alt dette ligger foreløpig i Kina.
– Dette skjer nok ikke i full skala før om 3-4 år. Elbilandelen i Europa vil ikke ligge på norsk nivå før om 10 år, mener RSA-sjefen.