I 1000 METERS HØYDE: Haukeliseter Fjellstue er DNTs mest populære hytte, men er også et sted du kan stoppe og spise langs veien.

Veimat-testen 2017: Haukeliseter Fjellstue, Edland

Åpenbaring på vidda

Å kjøre over Haukeli er en opplevelse. Og når du kommer inn på det hyggelige tunet på Haukeliseter, er det som en liten åpenbaring.

Publisert Sist oppdatert

Haukeliseter Fjellstue

93 poeng

3895 Edland, langs E134 mellom Haugesund og Notodden, ladestasjon

Førsteinntrykk 10/10

Kanskje den fineste utsikten og noe av den beste maten du kan få langs veien. God parkering utenfor.

Meny 10/10

Buffet med kjøttkaker, suppe og rømmegrøt. A la carte meny fersk laks, reinskav, og lammepølse fra en lokal produsent. Ett fiskevalg og ett til to vegetarvalg.

Smak 10/10

Gode smaker, perfekt tilberedt – til og med potetene er gode!

Pris 10/10

Alle retter under 200 kr. Kaffe og nystekt vaffel 50 kr. Sjeldent god valuta for pengene.

Service 10/10

Kjempehyggelige folk i resepsjonen og i restauranten. Kommer du litt før de stenger serveringen, risikerer du å få gode tilbud.

Barnevennlig 10/10

Barn får 40 % avslag på menyen. I tillegg en egen hjemmelaget barneburger. Flotte uteområder og god plass.

Hjemmelaget 10/10

Alt – også brød og bakevarer fra eget bakeri. Og laksen er fersk, ikke frossen.

Drikke 9/10

Brus og mineralvann, men også noe lokal drikke som hyllebærsaft og eplemost. God kaffe. Vannet til teen var ikke helt varmt. Lokalt øl og vinservering.

Renhold 8/10

Ryddig og rent på alle bord, selv om det blir litt rufsete på bordene etterhvert. Folk rydder selv av bordene.

Toaletter 6/10

Båstoaletter i kjelleren. Det lukter litt, og de holder ikke samme standard som resten av stedet.

På veien er du kanskje blitt utsatt for overprisede burgere og pommes frites som drypper av frityr, og så kommer du hit – helt på vidda bokstavelig talt – og opplever å få så god mat.

SPISESTUA: Spisesalen er nyoppusset med flotte naturbilder på veggen.

Fredag og lørdag kan du få tre retters middag. På hverdager velger du buffet som består av kjøttkaker, rømmegrøt og suppe – eller du velger fra fjellmenyen.

Der er den største utfordringen å velge: Haukeliseters kjøttkaker, eller fjellburger med geitost, syltet rødløk, aioli og friterte poteter?

Reinskavsgryte med potetpuré?

Karbonadesmørdbrød, lammepølse fra en lokal leverandør, sopptoast med ristet spinat, rømmegrøt, spekemat eller dagens suppe?

Alt er laget fra bunnen av på kjøkkenet og av lokale råvarer. Det er bare å glede seg, samme hva du går for.

LEKKERT LAGT OPP: Fersk laks med fennikelsalat med eple og en fantastisk saus.

Laksen er fersk og perfekt tilberedt. På toppen ligger en rå og frisk fennikelsalat med eple. Sausen er så god at vi bare må få med alt på den siste potetbiten.

At vi spiser opp alle potetene sier også sitt. Her er det skikkelige mandelpoteter som smaker godt. Det er sjelden langs veien.

Selv om vi er mette og gode, lar vi oss likevel friste av en kanelbolle som er bakt på huset. Og fordi kjøkkenet snart skal stenge, selges den for 15 kroner.

NYBAKT: Fra bakeriet kan du kjøpe med deg brød eller boller til turen videre.

Det er tente stearinlys på alle bord og søte små kvister av noen fjellvekster i vasene.

Spisesalen er nyoppusset, og det henger flotte naturbilder på veggene. Bonusen er å sitte med utsikt over fjellmassivet og et vann hvor isflakene flyter til langt ut på sommeren. Sånn kan også veimat være.

UTSIKT: Fra spisestua kan du se utover vannet og de snøkledde fjellene.

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)