Ingen ting er som kabriolet en fin vårdag, og italienerne vet å gi hverdagsprodukter luft under vingene. Dette er en Fiat 124 Abarth Spider. Foto: Produsenten
Ingen ting er som kabriolet en fin vårdag, og italienerne vet å gi hverdagsprodukter luft under vingene. Dette er en Fiat 124 Abarth Spider. Foto: Produsenten

Åpne typer

10 kule kabrioleter

Det første vårværet kan få lukkede biler til å føles som fengsel. Her er tips til åpne alternativer med himmelen som tak. Kabrioleter som inviterer inn fugleskvalder, fotgjengerprat og lukten av sesongens første tørre asfalt.

Publisert

Kompromissløs - Fiat 124 Abarth Spider

Italienerne er flinke til å få hverdagsprodukter til å fly (bildet over). Her er enda en knøttliten Fiat pumpet full med velgjørende vitaminer. Motorspesialisten Abarth er for lengst en egen merkevare på linje med Mercedes AMG og BMW M-divisjon.

 

Vanntett alibi - Amphicar

Tyskprodusert amfibiekjøretøy som ble populært i USA på 60-tallet, og som nå nyter status som kuriositet. Et rullende politisk mageplask fra en svunnen tid, et markedsføringsstunt som plumpet ut i samfunnsdebatten med uforbeholden hyllest til fri ferdsel i utmark og innsjø.

 Lever i en boble - Folkevogn cabriolet 

Bobla er en luftavkjølt tidskapsel, et stolt symbol på fortidens arbeiderklasse. Fordelen med den åpne versjonen er muligheten til å lufte litt ut i bilens tunge historikk. Endatil finnes ikonet nå i helt nyprodusert utgave, komplett med den klassiske kalesjen i solid stoff.

Barock’n roll - Cadillac Eldorado Biarritz 1959

Kunsthistorikere stadfester barokken til 1600- og 1700-tallet, mens bilfolk insisterer på 1959. Dette årets åpne Cadillac er nemlig en fest i gladpynt og fjas, som i bunn og grunn består av lange linjer, ornamenter og halefinner som aldri slutter.

Drømmen om Nevada-himmelen - Ford Mustang

Turen med kjæresten fra flyplassen  i Los Angeles gjennom ørkenen til Las Vegas kan bare skje i en åpen bil. Mustang er potent, romantisk og barsk nok til at det hele blir et varig forhold.

Britisk bombetokt - Jaguar F-type 

Til nå har italienske og tyske sportsbilprodusenter hatt lite å frykte fra England. Dyrere racere derfra har mest minnet om knirkete mahogny-kommoder. Nå gjør Jaguar alt godt igjen med kvalitet og akselerasjon som gir selv Ferrari bakoversveis.

Samuraisverdet - Mazda MX-5 

Den beste engelske roadsteren kommer fra Japan. Siden 1989 har Mazda vist hvordan en åpen bil med lavt tyngdepunkt skal bygges. En rask prøvetur gjennom krappe svinger overbeviser de fleste. Gunstig kjøp som ny – og stort utvalg blant norske bruktbiler.

 Oldtidsveien - Morgan 

Den britiske roadsteren med røtter fra 30-tallet er levende bevis på at biler var bedre før. Det åpne, enkle karosseriet gir direkte kontakt med landeveiens lyder, lukter og insekter. Det sosiale miljøet rundt kjøretøyene er i tillegg ene og alene grunn nok til å la seg henfalle til erkebritisk country road-liv.

 Stuttgart-ekspressen. - Porsche 911 

Som kjent er Stuttgarts mest ikoniske produkt blitt obligatorisk anskaffelse når 40-års krisen inntreffer og man føler for å lufte det stadig tynnere håret. Når akselerasjonen kjennes i ryggmargen er det all grunn til å la andres fordommer fare: Porsche er og blir en belønning til deg selv.

 Svensk sommerforelskelse - Saab 900

En åpen svenske med sosialdemokratisk klangbunn: «Alle skal med!». Her er nemlig plass til minst fem. SAAB 900 cabriolet er skandinavisk design på sitt beste, et høyeffektivt vaffeljern med turbo.

 

40-ÅRS KRISE: Og et akutt behov for en Porsche for å lufte det som er igjen av hår.
40-ÅRS KRISE: Og et akutt behov for en Porsche for å lufte det som er igjen av hår.