IKKE HYGGELIG: Å stå langs veien med nødstopp er ingen hyggelig opplevelse. Litt omsorg og pleie før ferien kan forebygge mange av de vanligste årsakene til stopp. Foto: Rune Korsvoll
IKKE HYGGELIG: Å stå langs veien med nødstopp er ingen hyggelig opplevelse. Litt omsorg og pleie før ferien kan forebygge mange av de vanligste årsakene til stopp. Foto: Rune Korsvoll

Nødstopp du kan forebygge

10 årsaker til at bilen din stopper langs veien i sommer

Sola skinner, bilen er fullastet og familien er på vei på ferie. Plutselig stopper bilen. Flatt batteri, motorstopp eller punktering er de vanligste årsakene. Mye av dette kan du forebygge selv.

Publisert

I løpet av sommermånedene hjelper NAF mange tusen bilister med problemer langs veiene. Problemene dreier seg om alt fra flatt batter til utelåsing og feilfylling av drivstoff. Nødstoppen langs veien er både irriterende og tidkrevende.

Les også: Dette er de sikreste og farligste dekkene på våt vei

– Bare i fjor sommer hjalp vi nesten 6500 bilister med flatt batteri. Dette er noe du fint kan unngå dersom du gir batteriet en opplading før ferien, eller bytter det hvis det er dårlig. En motorstopp er ikke så lett å forebygge, men punktering kan du fikse selv dersom du sørger for å ha reservehjul i bilen. Det samme med innelåst nøkkel. Ta alltid med en reservenøkkel når du skal på langtur. Og oppbevar den ikke i hanskerommet, råder Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Han kjørte veipatrulje for NAF i mange år og vet hvor lite som skal til av forberedelser for å forebygge nødstopp langs veien.

Les også: Dette er bilene som er enklest å stjele

– I fjor sommer hjalp vi også over 700 medlemmer som hadde fylt feil drivstoff på bilen. I ferien kjører du kanskje en annen bil enn du gjør til daglig, og da gjelder det å tenke seg om to ganger før du putter fyllepistolen i røret. Det kan ta lang tid å finne et verksted som kan tømme tanken på bilen slik at du kan kjøre videre med riktig drivstoff. Det kan det også gjør å skaffe nytt dekk til bilen hvis du punkterer på en lørdag eller søndag, sier Engebretsen, og legger til:

– Vi har blitt vant til at bilen bare går og går, men fortsatt trenger den litt pleie og omsorg for å fungere uten problemer på en lang ferietur.

Er du det minste utrygg, kan det være verdt å kjøre bilen på verksted eller et NAF-senter. Ulyd i gearkassen og dårlige bremser, er noe av det som kan oppdages og rettes på verksted.  

10 på topp assistanser mai - august 2015

Flatt batteri

6 456

Motorstopp

5 547

Punktering

2 934

Nøkler låst inne i bilen

1 150

Forstilling deffekt

1 114

Bremser deffekt

765

Elfeil

764

Feilfylling

737

Gear deffekt

591

Utforkjøring/kollisjon

540