Gamle og dårlige

Her sjekker du hvor gamle dekkene dine er

Når et sommerdekk blir sju-åtte år gammelt, har egenskapene i dekket tapt seg mye, selv om mønsterdybden fortsatt er godt innenfor de tillatte 1,6 millimeter. Gummiene er rett og slett blitt hard og glatt.

Publisert

I en nødbrems på våt vei kan det dreie seg om noe sånt som åtte til ti meter i forskjell fra et ferskt dekk. Da snakker vi om sommerdekk. For et piggfritt vinterdekk, som er helt avhengig av en myk gummi som griper godt på snø og is, er forskjellen enda større.

Å sjekke alderen på dekkene er enkelt. På siden av dekket er det stemplet inn en kode på fire siffer, der de to første viser uken dekket er produsert og de to siste året. På videoen er det en forsnakkelse - dekket er produsert i januar (uke 03) og ikke mars som det blir sagt.

Dersom dekkene dine er blitt sju-åtte år gamle, kan det være på tide å bytte, selv om mønsteret ser bra ut. Aldringen av gummien er avhengig av hvordan dekkene er lagret. Står de kjølig, mørkt og tørt, aldres de saktere. Er de utsatt for sollys og varme, aldres de raskt.