LEASINGKRAV: NAF krever lavere rente på leasing etter at Volkswagen Møller Bilfinans ikke kutter leasingrenten. – Vi forstår at kundene reagerer, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste. Foto: NAF
LEASINGKRAV: NAF krever lavere rente på leasing etter at Volkswagen Møller Bilfinans ikke kutter leasingrenten. – Vi forstår at kundene reagerer, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste. Foto: NAF

NAF ut mot høy leasingrente:

Krever at Møller senker leasingrenten

NAF reagerer på at Norges største leasingselskap ikke setter ned renten på leasingavtalene sine. – Lavere renter må komme alle til gode, mener NAF.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: VW Møller Bilfinans vil ikke redusere leasingrenten.

Norges største leasingselskap, Volkswagen Møller Bilfinans, økte leasingrentene sine da Norges Bank i fjor økte styringsrenten.

Men når Norges Bank før påske kuttet kraftig i styringsrenten, lar Møller være å følge etter. I stedet argumenterer de for hvorfor de skal ha høy, uendret rente, mens Norges bank gjør alt de kan for å lette presset for lånekundene.

Les også: Pass deg for disse leasingfellene

– Kundene må få lavere renter

Nå reagerer NAF.

– Vi forstår at kundene reagerer når Volkswagen Møller Bilfinans setter opp renten i leasingavtaler og begrunner det med at styringsrenten til Norges Bank går opp, mens de ikke justerer renten ned når styringsrenten settes ned. Da virker det som de kun justerer leasingavtalene etter styringsrenten når det er til fordel for selskapet, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

NAF oppfordrer nå Møller til å justere renten også når det er til forbrukernes fordel.

– Vi  er i en svært spesiell situasjon. Koronatiltakene rammer hardt på mange områder. Når Norges Bank bruker styringsrenten som et virkemiddel for å hjelpe både næringsliv og forbrukerne gjennom krisen, må fordelen av lavere renter komme alle grupper til gode, også forbrukerne, sier Ryste.

Les også: Leasingselskapene manipulerer og sjonglerer

I et brev NAF nå har sendt Volkswagen Møller Bilfinans vises det til at leasingavtalene til Møller er både ubalanserte og urimelige.

– Forbrukertilsynet vurderte i 2016 en klausul i leasingavtalene til å være ubalanserte og urimelige etter markedsføringsloven. Tilsynet skrev at avtalene kun åpner opp for at Møller kan gis kompensasjon i form av å sette opp renten i de tilfeller hvor det alminnelige rentenivået har økt. Avtalepunktet åpner ikke opp for at renten hverken kan eller skal settes ned når renten går ned, skriver NAF i sitt brev til Møller.

Les også: 10 av 13 leasingtilbydere bryter loven

Krever endring

NAF har nå avdekket at Møller ikke har endret leasingavtalene sine, slik Forbrukertilsynet i 2016 krevde.

– Vi ber om at Møller justerer ned leien i leasingavtaler med flytende rente så langt som Møller selv har hatt fordel av at styringsrenten nå er satt ned. Vi tillater oss også å be om at Møller endrer vilkårene for privatleasing slik at det tydelig fremgår av avtalen at leien skal justeres til leietakers fordel ved endringer i det alminnelige rentenivået, skriver NAF.