POPULÆR: Stadig flere nordmenn kjøper bobil, som denne Bürstener Ixeo I3-modellen. Og det er nordlendingene som er begeistret for dem. Foto: Bürstner

Oppdaterte tall fra SSB:

Dobbelt så mange bobiler på ti år

Det blir stadig flere norskregistrerte bobiler på norske sommerveier. Ved årsskiftet var det registrert over 49 000 bobiler i Norge, nokså nøyaktig dobbelt så mange som for ti år siden, skriver Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Bobilene er aller mest populære ute i distriktene – og særlig i nord.

Mens både Troms og Nordland har mer enn 20 bobiler pr 1000 innbyggere, er bobiltettheten i Oslo beskjedne 1,6 pr 1000 innbyggere.

– Lenger sørover er det Møre og Romsdal som har flest med 16 per 1000 innbyggere. Ellers kan vi legge merke til at det er nokså få bobiler i Hedmark og Oppland, selv om dette åpenbart er fylker med stor spredning i befolkningen, sier seniorrådgiver Vidar Lund i SSB.

Tjeldsund i Nordland er selve bobil-kommunen med hele 62 bobiler pr 1000 innbyggere. På plassene bak følger Namsskogan i Trøndelag og Gratangen i Troms.

Les også: Er Torild i bobilen Norges mest bereiste person?

STABIL VEKST: Utviklingen i antall bobiler i Norge siden 2008. Kilde: SSB

NORSKTOPPEN: Antall bobiler pr 1000 innbyggere etter fylke. Kilde: SSB

FLEST I VEST: Antall bobiler etter fylke. Kilde: SSB

 

«Oppsiktsvekkende vekst»

Ved inngangen til 2019 var det registrert 49 690 bobiler i Norge, og det har vært en kraftig vekst i antallet de siste ti årene. 

Ved inngangen til 2009 var det bare 24 811 norskregistrerte bobiler.

– Det er oppsiktsvekkende at veksten har vært så høy. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi går ut fra at andre land kan ha hatt en lignende vekst. Det er i alle fall sikkert at det er blitt langt flere bobiler på veien i Sommer-Norge, sier Vidar Lund.

Les også: Disse tre kvinnene lager Norges beste veimat

Campingøkning

Også for campingvogner har det vært en sterk vekst de siste ti årene. 

Ved årsskiftet var det 119 000 campingvogner registrert i Norge, 31 prosent flere enn ti år tidligere.

– Nordmenn liker tydeligvis å ha med hytta på hjul. Men jeg har nok et inntrykk av at mange campingvogner står stille på en campingplass store deler av året. Jeg tror at bobilene er mer på veien, sier Lund.

PS: Blant de mest populære bobilmerkene topper Fiat med 6162 biler, fulgt av Bürstner med 4506 og Hymer med 4050.