BLID PÅ DANSEGULVET: Elon Musk tok seg noen dansesteg på scenen da han åpnet Teslas nye Gigafactory i Shanghai tirsdag. Foto: Skjermdump av video

Elon Musk til Kina-åpning med dansetrinn:

– Model Y-etterspørselen vil overgå alle de andre Tesla-modellene samlet

Teslas produksjonsklare Gigafactory 3 ble offisielt åpnet i Shanghai tirsdag. Elon Musk var på plass i kjent stil og annonserte oppstart av Model Y-programmet. Og spådde at den modellen vil overgå alt tidligere Tesla-salg.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Oppstarten i Kina er et nytt kjempesprang fremover for den amerikanske elbilprodusenten Tesla.

For et år siden var det stort sett gjørmete jorder der det nå står en flunkende ny kjempefabrikk, klar til å spy ut tusenvis av Tesla Model 3 og Model Y. 

Elon Musk fløy inn for personlig å levere ut de første kinesisk-produserte eksemplarene av Model 3 til lokale kunder.

Nettstedet teslarati.com rapporterer at Musk også benyttet anledningen til å annonsere oppstarten av Model Y-programmet i Kina.

– Etter hvert kommer det til å bli mer etterspørsel etter Model Y enn alle de andre Tesla-modellene tilsammen, sa han foran en forsamling bestående hovedsaklig av kinesiske Tesla-ansatte, og la til:

– Den vil dessuten komme med ny, avansert produksjonsteknologi som vi ennå ikke vil avsløre.

NY GIGASATSING: Den nye kjempefabrikken i Shanghai, der produksjonen av Model 3 startet i november, danner «malen for Teslas fremtidige vekst», i følge Elon Musk. Foto: Skjermdump fra video

Dansetrinn

Han takket samtidig de tidlige kundene som hadde ventet på bilene sine etter å ha betalt depositum for å reservere sin Model 3, etter å ha rettet takk til kinesiske myndigheter og Tesla i Kina.

Med noen improviserte dansetrinn ønsket Musk også ifølge Teslarati å understreke at Tesla ikke bare handler om hardt arbeid, men også om å ha det gøy på jobb.

Både Mercedes (EQC) og Audi (e-tron) er fra før av på plass i det kinesiske markedet med sine elektriske SUV-er og BMW kommer til å introdusere sin iX3 til neste år.

Tesla ser imidlertid ut til å stå godt rustet til konkurransen med valget mellom en sedan (som er en populær biltype i Kina) og en SUV, begge til priser som anses som konkurransedyktige.

Kinesiske myndigheter har støttet Teslas Kina-prosjekt og fritar de lokalt produserte bilene for innkjøpsavgiften på ti prosent.

Les også: Hevder Model Y-produksjon starter i første kvartal

FØRSTE KUNDER: De første kinesiske kundene fikk overlevert bilene sine i nærvær av Elon Musk på bedriftens nye Gigafactory 3.

Imponerende tempo

Industriobservatører har latt seg imponere over hvor raskt Tesla har kommet i gang med produksjonen ved Gigafactory 3 (GF3), som ligger i en sørlig forstad til Shanghai. Tempoet fra byggestart til produksjonsstart – med produksjonslinjer som skal kunne produsere 3000 biler per uke – anses som helt unikt.

Model Y kommer til å bli produsert på de samme linjene, da den deler 75 prosent av komponentene med Model 3. Tesla åpnet for bestilling av SUV-en for noen dager siden. Det estimeres lokalt at årlig salg av de to modellene kan komme til å ligge på rundt 120.000 eksemplarer i Kina.

Tesla har med denne åpningen tatt nok et trinn på sin ambisiøse ekspansjonsplan. Neste etappe vil bli Gigafactory 4 utenfor Berlin, som skal produsere for det europeiske markedet. Denne skal åpne sommeren 2021.