PASSATVIND: VWs nye fabrikk i Tyrkia skal produsere Passat for det europeiske markedet fra og med 2022. President Recep Tayyip Erdogan svarer med å beordre sine nærneste til å kjøre Passat. Foto: AP
PASSATVIND: VWs nye fabrikk i Tyrkia skal produsere Passat for det europeiske markedet fra og med 2022. President Recep Tayyip Erdogan svarer med å beordre sine nærneste til å kjøre Passat. Foto: AP

VW etablerer ny fabrikk i Tyrkia:

Presidenten ber tusenvis om å kjøre Passat

Tyrkias president Erdogan har beordret sine nærmeste medarbeidere til å kjøre VW Passat. Ordren vil spre seg til tusenvis av mennesker i partiapparatet.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Volkswagen etablerer en ny fabrikk i den tyrkiske byen Manisa, 30 kilometer nordøst for Izmir. Etableringen vil gi 4000 nye arbeidsplasser.

Volkswagen og tyrkiske myndigheter har i lang tid vært i dialog om et samarbeid. Og nylig kunne handelsminister Ruhsar Peckan bekrefte at avtalen var et faktum. 

Og president Erdogans begeistring over at det tyske storkonsernet har valgt å bygge en ny fabrikk på tyrkisk jord, får umiddelbare konsekvenser for flåten av biler som er tilknyttet presidenten og hans rettferdighets- og utviklingsparti (AKP).

Les også: Juks kostet Volkswagen 55 milliarder i 2018

Først 19, så tusenvis

Om to måneder går den nåværende leieavtalen ut. Da ønsker presidenten Passatene inn i staben.

I første omgang dreier skiftet seg om beskjedne 19 biler, som for øvrig er Audi fra samme konsern. 

Men det er forventet at dette også blir føringer for tusenvis av øvrige funksjonærer knyttet til partiet. Det er to funksjonærer som ønsker å være anonyme som sier dette, ifølge Bloomberg.

Les også: Dieselbilene taper ytterligere i avgiftskampen

Vindistrikt

Avisen Sozcu avslørte i februar at Tyrkias statlige institusjoner i dag benytter mer enn 110.000 kjøretøyer. 

Bruken skal ha kostet regjeringen over 94 millioner dollar i 2018.

Byggingen av den nye fabrikken skal etter planen starte i slutten av 2020, og de første bilene vil rulle av produksjonsbåndene snaue to år senere. 

Det er primært Passat, og teknisk sett nesten identiske Skoda Superb, som vil bli produsert i byen som i dag er sentrum i et distrikt mest kjent for produksjon av vin, oliven og bomull.