DAB TAR OVER: Slukkingen av FM-nettet er i gang for de riksdekkende radiostasjonene og de kommersielle lokalradiostasjonene i storbyene. Foto: Radio.no
DAB TAR OVER: Slukkingen av FM-nettet er i gang for de riksdekkende radiostasjonene og de kommersielle lokalradiostasjonene i storbyene. Foto: Radio.no

FRA FM TIL DAB

Virr-varr om DAB

I løpet av 2017 slutter alle riksdekkende radiokanaler, og alle kommersielle lokalradiostasjoner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger å sende på FM-nettet.

Publisert Sist oppdatert

Populært heter det at FM-nettet slukkes, men rent teknisk slukkes ikke selve nettet. For noen har dette skapt litt forvirring, da rundt 200 mindre lokalradiostasjoner fortsatt vil kunne kringkaste på FM-nettet i fem år framover, med tillatelse fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Medietilsynet.

Hva som skjer etter fem år er uvisst.

Radiosendingene på FM-nettet slukkes regionsvis. NRK slukket sine sendinger i Trøndelag og Møre og Romsdal i februar, andre riksdekkende kanaler og kommersielle lokalradiosendinger slukkes i disse fylkene i april.

Troms og Finnmark er de som beholder riksdekkende sendinger på FM-nettet lengst.

Les også: Dette er tidsplanen region for region

Det har hersket forvirring rundt hvorvidt adaptere vil kunne ta imot TA-meldinger. TA-meldinger er forkortelse for Traffic Announcement, og betyr at trafikkmeldinger bryter inn i vanlige sendinger.

Motor har tidligere skrevet at det kun er noen integrerte radioer som vil kunne ta imot TA-meldinger, ikke adaptere. Dette viser seg ikke å være riktig.

Det er flere adaptere som vil kunne ta imot TA-meldinger.

Les også: Å ettermontere en ny radio kan bli dyrt

Som forbruker bør du dobbeltsjekke om den radioen eller adapteren du ønsker å ettermontere kan ta imot trafikkmeldingene, dersom du ønsker å høre disse på samme måte som før, ved at det brytes inn i sendingen.

Andre medier har tidligere skrevet at NAF har valgt å tilby en adapter uten TA til sine medlemmer (medlemstilbud). Men også denne adapteren, Tiny C5, vil få TA.

Vær obs på at alle trafikkmeldinger også vil ligge i en egen ny kanal, NRK Trafikk.

Les ni gode tips: Har du montert, men mangler dekning?