HIMALAYA: Å vandre i fjellene i Himalaya med utsikt mot Mount Everest og flere av verdens høyeste fjell, er en helt utrolig opplevelse. Foto: Explore Travel
HIMALAYA: Å vandre i fjellene i Himalaya med utsikt mot Mount Everest og flere av verdens høyeste fjell, er en helt utrolig opplevelse. Foto: Explore Travel

3. – 21. oktober 2017

Vandretur i Himalaya og til Mount Everest Base Camp

En opplevelsesrik vandring i fjellene i Nepal. Høydepunktene på turen er Mount Everest Base Camp på 5350 moh. og soloppgang på Kala Pattar, «Det svarte fjellet», med fantastisk utsikt mot Mount Everest, en av de flotteste utsiktene du kan oppleve i hele Himalaya.

Publisert

3. –  21. oktober 2017

Få land i verden kan tilby et slikt mangfold av inntrykk som Nepal. Her finner vi verdens høyeste fjell, nasjonalparker, en unik fauna, spennende kultur og arkitektur samt et behagelig klima.

Hele åtte  av verdens fjell over 8000 meter finnes her, også det høyeste av dem alle; Mount Everest (8848 m). Dette fjellet vil vi ikke begi oss ut på, men det blir anledning til å se det på nært hold.

SHERPAENES RIKE: I Himalaya blir vi tatt i mot av sherpaer som følger oss på alle vandringene. Foto: Explore Travel
SHERPAENES RIKE: I Himalaya blir vi tatt i mot av sherpaer som følger oss på alle vandringene. Foto: Explore Travel

Vi skal vandre ruten fra LukIa til Everest Base Camp, en tur på 12 dager. Ruten har en rekke attraksjoner, og vi befinner oss i sentrum av sherpafolkets rike. På denne turen ser vi til alle de høyeste toppene, blant annet Everest, Lhotse, Nuptse og Ama Dablam. Vi besøker klostre og opplever sherpafolkets hovedstad Namche Bazar. En vakker by med rundt 1000 innbyggere og som klamrer seg til fjellsiden. I tillegg gjør vi oss kjent i hovedstaden Kahtmandu og besøker byen Bhaktapur. Dette er den tidligere hovedstaden, og den kjent for sine templer og  spesielle arkitektur med bygninger fra 1700- og 1800-tallet.

KHATMANDU: I hovedstaden får vi tid til å å gjøre oss kjent i byen. Nepal er fattig, men folk er vennlige og imøtekommende. Foto: Explore Travel
KHATMANDU: I hovedstaden får vi tid til å å gjøre oss kjent i byen. Nepal er fattig, men folk er vennlige og imøtekommende. Foto: Explore Travel

NEPAL ER materielt sett ett av verdens fattigste land, men likevel opplever vi innbyggerne som svært vennlige og imøtekommende. Religion betyr mye for nepaleserne, og vi vil se noen av de mest kjente buddhist- og hinduist-templene under besøket. I Nepal blir man alltid hilst med «Namaste» samtidig som man holder håndflatene mot hverandre; «Vær hilset, Guden i deg». Kathmandu er også et yndet sted for shopping når det gjelder innkjøp av f.eks. rimelige sportsklær og utstyr, plagg i kashmirull og tepper.

GJESTEHUS: Vi bor på enkle gjestehus i noen av verdens høyestliggende områder. Foto: Explore Travel
GJESTEHUS: Vi bor på enkle gjestehus i noen av verdens høyestliggende områder. Foto: Explore Travel

UNDER HELE VANDRETUREN overnatter vi i såkalte tehus, eller gjestehus/lodger. Det vil fortrinnsvis være felles toaletter og dusj på gangen, og det er oftest kaldt vann i dusjene. Det er kun fellesrommene som varmes opp i tehusene, og rommene kan oppleves kalde. Ta med varmt ulltøy til innebruk, samt varm sovepose.

Se flere spennende turer med Motors reiseklubb

Drikkevann må du beregne å bruke ca kr 30-50,- på om dagen, og det fås kjøpt underveis på hele turen.

TUREN ER KREVENDE. De fleste dagsmarsjene er på 7-9 timer, og det går mye opp og ned slik at vi forserer mange høydemeter (1200-1400) flere av dagene. I tillegg befinner vi oss på store deler av turen mellom 3500 og 4500 høydemeter, og det er anstrengende i seg selv.

ØST I NEPAL: Tempelet foran fjellet Ama Dablam som betyr Mors halskjede. Foto: Explore Travel
ØST I NEPAL: Tempelet foran fjellet Ama Dablam som betyr Mors halskjede. Foto: Explore Travel

Er du nysgjerrig eller vil vite mer om turen, arrangerer vi et informasjonsmøte i NAFs lokaler i Østensjøveien 14 på Helsfyr i Oslo 7. februar kl. 19.00. Her vil du møte blant annet møte Marit Larsen og Vidar H. Olsen fra Explore Travel. Vidar har vært på Base Camp Mount Everest og vil presentere turen og svare på spørsmål.
Marit vil presentere Motors reise til Island med strikking som tema, og Tove Voss, en nestor innen reiseliv, vil snakke om flere turer som planlegges for 2017. Møtet er gratis, men det er begrenset plass. Meld deg på ved å sende en mail til [email protected].

Se hele programmet under.

Pris for NAFs medlemmer:
Pris pr person kr 34.900,-
Begrenset antall plasser/deltakere; maks 20, minimum 10. 
Turen arrangeres for Motor av Explore Travel. For mer informasjon og bestilling, ring 69 36 18 50 eller 905 57 132, eller mail [email protected].

Prisen inkluderer:
•          Flyreise Oslo – Istanbul - Kathmandu med Turkish Airlines t/r på økonomiklasse
•          Flyskatter og avgifter
•          Alle overnattinger på hotell i dobbeltrom i Kathmandu. Hotellstandard 3*
•          Fjelltur inkl. bærere, mat, guider
•          Dagstur til Bhaktapur m/ lokal guide
•          All landtransport ifølge programmet
•          Innenriks flytur t/r Katmandu-Lukla inkl. skatter
•          Full pensjon, minus lunsj/middag dag 16 og lunsj dag 18
•          Norsk reiseleder 

Tillegg
•          Enkeltrom kr 1.450 for oppholdet i Kathmandu
•          Visum (USD 40)
•          Drikke til måltider (ca. kr 600,- til vanninnkjøp på fjellturene)
•          Tips til fjellguider

Forbehold om prisendring dersom det blir endringer i valutakurser, flyskatter, avgifter og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.
Depositum på kr 7.000 pr person faktureres ved påmelding. Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

DAGSPROGRAM
Dag 1
Avreise fra Oslo Lufthavn Gardermoen kl. 12.20 med Turkish Airlines til Istanbul og med ankomst kl. 17.10. Videre med samme selskap kl. 20.45.

Dag 2
Ankomst Kathmandu om morgenen kl. 06.15. Vår lokale guide møter gruppen på flyplassen og tar oss med til hotellet for innsjekking. Litt hvile før omvisning i byen ved lunsjtid. Middag og tidlig til sengs.

FJELLFOLK: Det bor over 27 millioner mennesker i Nepal. De fleste er av tibetansk-mongolsk eller nord-indisk herkomst. Foto: Explore Travel
FJELLFOLK: Det bor over 27 millioner mennesker i Nepal. De fleste er av tibetansk-mongolsk eller nord-indisk herkomst. Foto: Explore Travel

Dag 3
Vi bor i bydelen Thamel som er turistsentrum i byen. Omvisning med guiden vår  blant annet i Durbar Square, Kathmandus eldste bydel med kongepalasset og flere bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Lunsj underveis og felles middag om kvelden.

Dag 4
Tidlig avgang til flyplassen for å fly til Lukla (2840 moh.) Lukla er utgangspunktet for vandringen i fjellet de neste dagene. Flyturen tar 40 minutter, og vi får en fantastisk utsikt over Himalaya. I Lukla blir vi møtt av våre lokale førere som tar seg av bagasjen som vil bli fraktet i fjellet av sherpaer eller Yaki-okser. Turens første etappe går til Phakding (2610 moh.), og tar ca. 4 timer. Det er kun 4 kilometer, men vi vandrer en del opp og ned.
Vi bor i såkalte tehus. Dette er enkle lodger, og vi bor på 2-sengsrom eller flersengsrom. Noen har toalett og dusj på rommet, andre har toalett og dusj på gangen. Som oftest er det bare kaldt vann i dusjen!
Middag serveres på lodgen. Frokost og middag severes alltid der vi bor, mens vi spiser lunsj på lodger som vi passerer underveis.

BÆREHJELP: Bagasjen blir båret av jakokser som er vant til høyden. Foto: Explore Travel
BÆREHJELP: Bagasjen blir båret av jakokser som er vant til høyden. Foto: Explore Travel

Dag 5 og dag 6
Vi spiser tidlig frokost, og dagens vandring går til til Namche Bazar (3440 moh.). Ruten går gjennom skog og lokale landsbyer, vi krysser elver over hengebroer. På den siste delen av turen stiger vi ca. 600 høydemeter opp til byen som er den største i området og «hovedstaden» i regionen Solukhumbu. Underveis har vi fått de første glimtene av Mount Everest!

Dagens etappe er på ca. 7 kilometer, og vi bruker ca. 7-8 timer. Vi tilbringer hele dag fem dager her for å akklimatisere oss. Dette er en interessant liten by med stor handelsvirksomhet, og hos den lokale bakeren kan du kjøpe ferske varer. En morgentur til en høyde vil gi oss fantastisk utsikt mot de høyeste fjelltoppene. Motivene står i kø for den ivrige fotograf.

BØNNER MED VINDEN: De buddhistiske bønneflaggene henges opp på vindfulle steder for å spre fred, medfølelse, styrke og visdom. Foto: Explore Travel
BØNNER MED VINDEN: De buddhistiske bønneflaggene henges opp på vindfulle steder for å spre fred, medfølelse, styrke og visdom. Foto: Explore Travel

 

Dag 7
7-8 timers gange fra Namche Bazar via Tengboche (3860 moh.) til Deboche (3820 moh.). I dag går vi opp 750 høydemeter, og ned ca. 350. I Tengboche ligger det eldste buddhisttempelet i området. De som ønsker det, kan besøke dette. Det er mye stigning mot slutten, og vi beveger oss svært rolig for å takle høyden best mulig. Dagens etappe på ca. 11 kilometer. 

Dag 8
Målet for dagen er Dingboche (4410 moh.). Dit tar det ca. 6 timer, og etappen er ca. 8 kilometer. Vi går via Pangboche før vi er fremme om ettermiddagen. Underveis får vi en spektakulær utsikt til Aba Dablam, kanskje verdens vakreste fjell. Dette er for øvrig rutens høyest beliggende by med helårs bosetting.

Dag 9
I dag går vi opp til Lobuche på 4910 moh. Vi starter med 1 times stigning før det flater litt ut når vi når Thukla på 4620 moh. der lunsjen inntas. Deretter er det en bratt etappe til målet. Dette er en 6-7 timers tur som er på ca. 4 kilometer, og vi går svært sakte. 

Dag 10
Vi befinner oss nå ganske høyt i fjellet. Dagens mål er Gorak Shep på 5140 moh. Dagen starter med en times bratt stigning til Chukpilhara, der vi møter Khumbu-breen (breen er riktignok smeltet, men det er lett å se at den har vært der). Vi følger kanten hele veien til Gorak Shep. Her blir det lunsj før vi fortsetter 3 timer til mot målet for turen, Everest Base Camp på 5350. Deretter går turen tilbake til Gorak Shep. Denne dagen går vi i ca. 9 timer.

Dag 11
Vi står tidlig opp for å oppleve neste høydepunkt på turen; Kala Pattar på 5545 moh. Kala Pattar betyr «Det svarte fjellet», og målet er å gå til toppen til soloppgang. Fra toppen er det en fantastisk utsikt mot Mount Everest, en av de flotteste man kan oppleve i hele Himalaya. Vi er tilbake til Gorak Shep for å spise frokost. Deretter går turen ned til Pheriche som ligger 4240 moh. 8-9 timers gange denne dagen.

PÅ VERDENS TAK: Det er lange og krevende dagsetapper, men belønningen får du når du står og skuer over toppene rundt deg. Foto: Explore Travel
PÅ VERDENS TAK: Det er lange og krevende dagsetapper, men belønningen får du når du står og skuer over toppene rundt deg. Foto: Explore Travel

 

Dag 12
På vei tilbake går vi en annen rute og ender opp i Phortse på 3810 moh. Dette er en spektakulær vandring med en del opp og ned, og der det til tider vil være bratt ned på siden av stien. Den siste delen er bare nedover til lodgen.

Dag 13
Fra Phortse går vi ca. 4 timer til Khumjung. Dette er en annen stor sherpalandsby. Her blir det også anledning til å besøke et lokalt sykehus og en skole for dem som ønsker det. Khumjung ligger på en høyde 3780 moh. like over Namche Bazar der vi hadde en akklimatiseringsdag på vei oppover.

Dag 14
Den nest siste «trekkingetappen» går via Namche Bazar og inn på kjente stier tilbake til Phakding. Turen er på ca. 7 timer.

Dag 15
Siste etappe er på ca. 5 timer og går til Lukla hvor vi overnatter i påvente av flyet som henter oss dagen etter. Her feirer vi en begivenhetsrik og spektakulær tur. Vi tar avskjed med guidene, bærerne og kokkene som har vært med oss gjennom fine dager i fjellet.

Dag 16
Morgen eller formiddagsfly tilbake fra Lukla til Kathmandu. Vi sjekker inn på det samme hotellet som sist. Ettermiddagen er fri til å nyte byen og reflektere over de siste dagenes opplevelser og inntrykk.

Dag 17
Etter en tidlig frokost på hotellet setter vi kursen for en heldagstur til Bhaktapur, 16 km øst for Kathmandu. Byen ble grunnlagt allerede i det 9. århundre, og var hovedstad frem til 1482. Byen er et kunstverk i seg selv, ikke minst på grunn av de mange templene. Vi har med vår engelsktalende lokal guide. At byen er stengt for biltrafikk gjør den til en perle og et pustehull. Lunsj i Bhaktapur. Tilbake til Kathmandu om ettermiddagen. Om kvelden middag på hyggelig restaurant.

Dag 18
Fri til å vandre rundt i byen. Avskjedsmiddag på Restaurant New Orleans der vi feirer oss selv.

Dag 19
Tidlig avreise fra hotellet til flyplassen der Turkish Airlines har avgang kl 0740 til Istanbul med ankomst kl 1255. Kl 1405 flyr samme selskap oss tilbake til Oslo med ankomst kl 1700.

Avbestillingsregler
• Depositum med fratrekk av kr 700 betales tilbake ved avbestilling inntil 92 dager før avreise
• Ved avbestilling 92-62 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 61-32 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 31-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Dersom du har bonuskort med flyselskapet som benyttes på denne reisen, opparbeider du poeng/miles ved å fremvise bonuskort ved innsjekking.

Explore Travel
Postboks 41
1629 Gamle Fredrikstad

Tlf. 69 36 18 50 / Mob. 905 57 132
www.exploretravel.no / [email protected]
Explore Travel er medlem av Reisegarantifondet