TRISTE TALL: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen må konstatere at september ble en dyster måned for trafikksikkerheten. Foto: Knut Opeide
TRISTE TALL: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen må konstatere at september ble en dyster måned for trafikksikkerheten. Foto: Knut Opeide

Tredobling av antall drepte:

Verste ulykkesmåned på mange år

18 personer omkom i september-trafikken, i følge foreløpige tall. Det er mer enn en tredobling i forhold til samme måned i fjor.

Publisert

– Dette har vært en blytung måned for trafikksikkerheten. Forferdelig. Dette er langt mer enn tall og statistikk. Vi snakker om mennesker, skjebner, familier, etterlatte og berørte lokalsamfunn. Dette er tungt å ta innover seg, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen etter å ha studert Statens vegvesens foreløpige tall for september og årets tre første kvartaler.

Fem personer mistet livet i en veteranbilulykke i Rjukan 2. september.

Mens fem omkom på norske veier i september i fjor har 18 mistet livet i 14 dødsulykker i samme måned i år, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Les også: Nå kan dette bli forbudt

Så langt i år har 80 omkommet på norske veier, noe som er åtte flere enn i løpet av de ni første månedene i fjor.

I 2017 mistet 72 livet i trafikken i løpet av årets tre første kvartaler. 111 omkom i 2016, 87 i 2015 og 126 i 2014.

Det er flest trafikkdrepte i Hordaland. Hittil i år har ni omkommet i fylket. I Akershus har åtte mistet livet, sju er drept på veiene i Rogaland og Telemark har sju mistet livet, mens det har vært seks dødsulykker på veiene i Aust-Agder.

Finnmark skiller seg positivt ut. Her har ingen mistet livet på veiene så langt i i 2018.

Utforkjørings- og møteulykker dominerer både i september og så langt i år.

Les også: Må bygge 1800 km trygg vei

Frykter høsten

Vegvesenet er spent foran høsten og vinteren.

– Vi går inn i en krevende tid med mørke, glatte veibaner, mye regn og etter hvert også frost og snø. Dette må trafikantene ta hensyn til. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers, sier Gustavsen.

– Det har vært en svak nedgang også i antall hardt skadde i trafikken. Men vi har ikke samme positive utviklingen og sliter med å nå målene som er satt i Nasjonal transportplan. Innsatsen mot trafikkulykkene må fortsette med uforminsket styrke, sier vegdirektøren.