FÆRRE GEBYRER: De fleste fester bilbeltet. Derfor prioriterer politiet rus og fart i trafikken. Foto: Geir Røed
FÆRRE GEBYRER: De fleste fester bilbeltet. Derfor prioriterer politiet rus og fart i trafikken. Foto: Geir Røed

UP-statistikk for 2017:

Stadig færre får gebyr for å mangle dette

Stadig færre får gebyr for å ikke bruke bilbelte. De siste fire årene har antallet bilbeltegebyr gått ned med 35 prosent. Men årsaken er ikke at flere bruker belte.

Publisert Sist oppdatert

– Nedgangen i bilbeltegebyr skyldes omprioriteringer på kontrollsiden. Vi kontrollerer fortsatt bilbeltebruk, men vi prioriterer rus og fart i trafikken, sier assisterende sjef i Utrykningspolitiet Roar Skjelbred Larsen til Motor.

I 2017 ble det skrevet ut 11 410 gebyr for manglende verneutstyr i trafikken. De aller fleste gebyrene gjelder manglende bilbelte.

Bilbeltegebyret er på 1500 kroner for voksne og 2300 kroner for barn under 15 år.

Les også: Slik blir bruktbilselgerne lurt

Nesten alle bruker belte

Drøyt 11 000 gebyrer er langt mindre enn for fire år siden, i 2014. Da ble det skrevet ut 17 670 gebyrer. Siden har det vært en gradvis nedgang på totalt 35 prosent til 2017.

– Bilbeltebruken er høy i Norge. 96 bruker bilbelte utenfor tettbygde strøk og 95 prosent i tettbygde strøk. På høyhastighetsveier er det bare helt unntaksvis vi stopper biler hvor det ikke brukes bilbelte, sier Skjelbred Larsen.

– Skyldes høy bilbeltebruk også alarmene som nå går av i de fleste bilmodellene ved manglende beltebruk?

– Ja, det er nok også en årsak.

Les også: 37 prosent av de drepte manglet belte

Flere holder fartsgrensene

I fjor ble det utferdiget 84 000 forenklede forelegg for fartsovertredelser på veiene, og 4600 førerkort ble beslaglagt på grunn av råkjøring, viser UPs statistikk for 2017. Disse tallene er på nivå med foregående år.

Målingene til Statens vegvesen viser at stadig flere respekterer fartsgrensene.

– Nå er det 57 prosent av sjåførene i trafikken som overholder fartsgrensen. Det er en økning på 12 prosentpoeng fra 10 år tilbake, sier Roar Skjelbred Larsen.