SYNLIG: En av tre bruker refleks i byen, mens tallene utenfor byene falt fra 54 til 49 prosent i 2019. Foto: Shutterstock
SYNLIG: En av tre bruker refleks i byen, mens tallene utenfor byene falt fra 54 til 49 prosent i 2019. Foto: Shutterstock

Flere fotgjengere omkom i 2019:

Nå er vi blitt dårligere til å bruke refleks

I 2019 mistet 14 fotgjengere livet i trafikken. Dette er en økning fra 2018. De fleste fotgjengerulykkene skjer i vinterhalvåret da det er mørkest og glattest, og manglende synlighet er medvirkende faktor i flere av ulykkene.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Ferske tellinger fra Trygg Trafikk viser en nedgang i refleksbruken blant den norske befolkning.

Tellingene har vært gjort hvert år siden 2002 og utviklingen har vært svært positiv over tid. Reflekstellingene for 2019 viser derimot at andelen nordmenn som bruker refleks gikk ned til 41 prosent fra 44 prosent i 2018.

– Det er utrolig trist å se at vi er så dårlige til å ta vare på oss selv når vi er ute og går i mørket. Kun 4 av 10 bruker refleks til tross for at de fleste av oss vet hvor viktig refleksen er for å unngå farlige situasjoner i mørket. Uten refleks er du så godt som usynlig når det er mørkt ute og bilførere har minimalt med tid til å reagere på når de først ser deg, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

– Fotgjengere er de mest sårbare i trafikken og spesielt i møte med en bil. Det burde være grunn nok til å tenke seg nøye om. Samtidig som vi skal forvente at sjåfører er påpasselige og tar hensyn når de kjører i områder hvor det er myke trafikanter, må vi også kunne forvente at fotgjengere tar sitt ansvar ved å gjøre seg synlig med refleks, sier Hansen.

Les også: Dette må du vite om lys på bilen

Best på refleks i nord

Finnmark og Nordland er fortsatt de fylkene hvor andelen av refleksbruk er høyest. I Finnmark er bruksandelen på 62% og i Nordland på 57%. I bunnen av listen finner vi nok engang Oslo med en bruksandel på knappe 25%.

– I Nord-Norge ser du knapt dagslys i løpet av dagen i vintermånedene, så da er det ikke rart at du får et bevisst forhold til å bruke refleks. Mørketida er en del av det å være nordlending og til det hører også refleksbruk med. Men vi har også en jobb å gjøre i nord for å få flere til å bruke refleks, sier Knut Larsen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk Troms og Finnmark.