KARANTENE: Samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP), her bak rattet på en lastebil, vil hindre at ukvalifiserte sjåfører slipper ut i trafikken. Foto: Samferdselsdepartementet
KARANTENE: Samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP), her bak rattet på en lastebil, vil hindre at ukvalifiserte sjåfører slipper ut i trafikken. Foto: Samferdselsdepartementet

Nye forslag fra regjeringen:

Juks kan gi ett års førerkort-karantene

Den som jukser på førerprøven, bør heretter bli ilagt karantene i inntil ett år, mener regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

– Å sørge for bedre trafikksikkerhet er en av regjeringens viktigste oppgaver. Derfor må vi hindre at førere som ikke er kvalifisert, slipper ut i trafikken, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

Fredag la regjeringen fram forslag om flere endringer i veitrafikkloven. Blant annet blir det foreslått at kandidater som jukser på førerprøven, skal kunne få inntil ett års karantenetid før de kan gå opp til ny prøve.

Les også: Forbud mot lastebiler i venstre felt

Tatt i juks

De siste årene har stadig flere blitt tatt i forsøk på juks. I dag får de som fusker, samme karantenetid som de som stryker, altså bare to eller fire uker før de kan ta ny prøve.

Videre foreslår regjeringen at politiet bør få adgang til opplysninger i motorvogn-, førerkort- og bilderegisteret til Statens vegvesen.

– Tilgang til informasjon fra disse registrene kan være avgjørende for et effektivt politiarbeid, sier samferdselsminister Dale .

I tillegg til å gi rettslig grunnlag for innhenting av personopplysninger på veitrafikkområdet, innebærer forslaget at politiet får tilgang til opplysninger fra motorvogn-, førerkort-, samt bilde- og signaturregisteret til formål også utenfor veitrafikkloven.

Les også: «Vi må slutte å demonisere all diesel-teknologi»

(NTB)